Amenzi de mii de lei pentru încălcarea regulilor privind vizitarea pacienților în spitale

Amenzi de mii de lei pentru încălcarea regulilor privind vizitarea pacienților în spitale

Sancțiunile sunt prevăzute în proiectul de HG care completează ordinul privind noile reglementări la programul de vizite în spitale și informarea aparţinătorilor pacientului despre starea sa de sănătate.

Astfel, Guvernul propune amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei pentru persoanele fizice, respectiv amendă de la 5.000 lei la 7.000 lei pentru spitalele publice care încalcă regulile la vizitarea pacienților.

Spitalele publice care încalcă Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 3.670/2022 prin care MS stabileşte reguli noi privind programul de vizite în spitalele publice şi informarea aparţinătorilor despre starea de sănătate a pacienţilor internaţi vor fi pasibile de amenzi cuprinse între 5.000 de lei şi 7.000 de lei pentru fiecare dintre dispoziţiile nerespectate, reiese dintr-un proiect de HG consultat de Economica.net.

Ordinul MS, consultat de Economica.net, spune că programul de acces al vizitatorilor pacienților internaţi în spitalele publice e decis de conducerea unităţii sanitare şi are o durată de minimum 4 ore, cuprinse în intervalul orar 10:00 – 20:00, de luni până vineri.

În zilele de sâmbătă și duminică, durata programului de vizite trebuie să fie cel puţin 6 ore, la alegerea conducerii spitalului, cuprinse în intervalul orar 9:00 – 20:00.

Sunt exceptaţi de la această regulă bolnavii în stare terminală, care nu sunt internaţi la ATI, şi care pot fi vizitaţi zilnic, oricând.

Durata vizitei este limitată la 30 de minute, cu excepția secțiilor/compartimentelor ATI.

În cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, în secțiile/compartimentele fără risc, durata vizitei poate fi limitată la 15 minute, iar în secțiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală programul de vizită poate fi suspendat, prevede Ordinul MS 3670/2022, consultat de Economica.net.

Nu este permis accesul vizitatorilor:

  • care prezintă semne clinice de infecții acute;
  • aflați în stare de ebrietate sau aflați sub influența unor substanțe halucinogene.

Vizitatorii au următoarele obligații:

  • să poarte echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției. Echipamentul de protecție va fi asigurat în mod gratuit de către unitatea sanitară
  • să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.
Comenteaza