AMENZI mai mari pentru proprietarii de câini din rase considerate periculoase

AMENZI mai mari pentru proprietarii de câini din rase considerate periculoase
| Foto: https://puppyintraining.com

Autorităţile măresc amenzile pentru proprietarii sau deţinătorii temporari de câini periculoşi sau agresivi dacă animalele sunt plimbate în locurile publice fără botniţă şi nu sunt ţinute în zgardă şi lesă.

Un proiect adoptat luni de Senat, ce vizează completarea OUG nr.55/2002 prevede că amenzile pot ajunge la 5.000 de lei, pentru proprietarii câinilor periculoşi sau agresivi care îi plimbă în locurile publice fără botniţă şi nu îi ţin în zgardă şi lesă. 

Amenzile prevăzute în proiect cresc la 500-1.000 de lei şi pot ajunge la 3.000-5.000 de lei, faţă de cele prevăzute în OUG nr.55/2022, care porneau de la 100-500 de lei şi ajungeau la 1.500-3.000 de lei.

"În urma acestei modificări legislative va fi înăsprit modul de sancţionare pentru nedeclararea şi nerespectarea condiţiilor de deţinere a unui câine periculos sau agresiv, conform legislaţiei în vigoare.

De asemenea, verificările poliţiştilor în locurile publice în vederea respectării OUG 55/2002 vor putea deveni mai eficiente, conducând la scăderea cazurilor de persoane atacate de câini periculoşi fără lesă şi botniţă", precizează iniţiatorii, deputaţii PSD Nicolae Georgescu, Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă şi Eugen Neaţă, citați de Agerpres.

Câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, sunt consideraţi periculoşi:

Categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

Categoria a ll-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitane, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Comenteaza