Amintiri din Cluj: Ceaușescu la UBB, cu capota mașinii încărcată de flori ca la nunta celor mai bogați din sat

Nicolae Ceaușescu venea în vizită de lucru la Universitatea ,,Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, în anul 1965.

Mașina în care se afla acesta, cu capota încărcată de flori ca la nunta celor mai bogați din sat, sosea la sediul central al universității clujene, în aplauzele celor strânși la fața locului. Capota mașinii și carosabilul erau acoperite cu florile aruncate de pe margine de oamenii adunați. Nicolae Ceaușescu saluta mulțimea din decapotabilă, asemenea unui Kennedy autohton, dar, totuși, comunist, în ciuda simbolului capitalist care îl plimba.

Vizitele lui Ceaușescu erau o obișnuință în programul lui. Liderul român vizita cele mai importante obiective economice și culturale dintr-o localitate sau dintr-un județ și avea întâlniri și discuții cu oficialitățile, dar, mai ales, cu șefii județenelor de partid.

Prezentate ca ”vizite de lucru”, deplasările șefului statului în țară erau organizate temeinic de către autoritățile locale. Nicolae Ceaușescu și ceilalți membri ai conducerii de partid și de stat care-l însoțeau erau, cum bine se știe, întâmpinați în mod tradițional cu pâine, sare și cu sticla cu vin sau pălincă.

Pentru a crea imaginea unui lider accesibil, preocupat de bunăstarea populației, Nicolae Ceaușescu se angaja într-un dialog direct cu oamenii muncii din unitățile vizitate, persoane desemnate special pentru aceste momente și care aveau răspunsuri bine pregătite de șefii de cadre din unitate. (sursa: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei). 

 

Comenteaza