ANALIZĂ | Criză în coaliție sau „întoarcere la normalitate”? Înțelegeri și calcule politice cu efect de bumerang pentru PSD și PNL

ANALIZĂ | Criză în coaliție sau „întoarcere la normalitate”? Înțelegeri și calcule politice cu efect de bumerang pentru PSD și PNL
| Foto: gov.ro

Se "clatină” coaliția de guvernare! După o ședință care a durat peste 14 ore, liderii PSD și PNL au decis să renunțe la candidatura medicului Cătălin Cârstoiu la Primăria București și să meargă cu candidați separați, Gabriela Firea și Sebastian Burduja. Decizia ar putea schimba scena politică și ar putea duce chiar la o ruptură a coaliției.

Propunerea ca fiecare partid să propună candidați la alegerile pentru Primăria Capitalei a venit de la liderul PSD, Marcel Ciolacu, ca urmare a clasării proaste în sondaje a lui Cătălin Cîrstoiu și a problemelor de integritate ale acestuia, dar și pentru a salva voturile de partid periclitate de un candidat respins de activul ambelor partide, au declarat surse politice pentru G4Media

Una dintre consecințele directe ale deciziei de a se prezenta cu candidați separați la algerile locale pentru Primăria București este că PSD și PNL vor adopta aceeași strategie, din aceleași motive ale maximizării propriului potențial  electoral, și la alegerile prezidențiale din septembrie, au declarat surse de la vârful coaliției. Liderii PSD și PNL ar fi discutat ca și la alegerile parlamentare din decembrie să se meargă pe liste separate.

Coaliția „răzgândacilor”

Horia Nasra, analist politic și fost președinte al PSD Cluj, este foarte critic la adresa celor două partide de la putere.

„Prin această răzgândire, cele două partide demonstrează că sunt coaliția comasaților răzgândaci, cele două partide i-au făcut cadou al doilea mandat de primar domnului Nicușor Dan. Acest tip de răzgândire de la o săptămână la alta nu poate fi caracteristică unui partid mare, cu vechime și serios. Este inexplicabil comportamentul din ultima vreme a celor două partide, PSD și PNL, și este o demonstrație clară a faptului că au o frică foarte mare de partidele din opoziție, de Alianța Dreptei Unite și de AUR”, a declarat Horia Nasra.

El consideră că acest „mic dezastru electoral” la care asistăm dă apă la moară opoziției.

„Cred că acest tip de politică de târg, de negoț mărunt dezamăgește în fiecare zi electoratul celor două partide și întărește electoratul partidelor din opoziție și cu siguranță că efectele se vor vedea nu doar la locale și europarlamentare, ci și la alegerile parlamentare și prezidențiale. Rezultatul de la europarlamentare al celor două partide va fi cu mult sub așteptările liderilor celor două partide și atunci vor trebui căutate alte soluții, alte strategii.

Este o criză majoră, mai sunt șase-șapte săptămâni și noi de abia am aflat care este candidatul PSD și candidatul PNL. E puțin spus o criză, aș putea chiar să spun că e un mic dezastru. Un mic dezastru electoral și îmi pare rău că atât de târziu a fost aruncată în luptă Gabriela Firea, care e o femeie capabilă și luptătoare, îmi pare rău că a fost aruncată în luptă abia acum, acum patru luni ar fi trebuit să se întâmple asta.

În ultimele șapte luni, am asistat la două gafe politice uriașe ale clasei politice, prima este ieșirea doamnei Elena Lasconi, exit-ul pe care i l-a făcut conducerea USR (anunțul candidaturii la europarlamentare și apoi retragerea ei – n.red) și al doilea este intrarea în competiție a medicului Cîrstoiu din partea PNL-PSD”, a completat Nasra.

Revenirea la dușmănia "normală" dintre PNL și PSD

Sergiu Mișcoiu, profesor la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, atrage atenția asupra faptului că în momentul de față coaliția se află într-un mare impas, o criză reală. Pe de altă parte, aceste momente pe care le traversează coaliția PSD-PNL ne duce cu gândul la vremurile în care cele două partide erau adversare. Cu alte cuvinte, revenim la o „normalitate politică”.

„Coaliția PSD-PNL se află, fără îndoială, într-un moment de criză, iar faptul că a încercat să apeleze la un candidat independent care să ajute imaginea celor două partide și să reprezinte un punct de atracție, sperau ei, s-a întors ca un bumerang împotriva ei. Aceasta tocmai din cauza faptului că în modul în care sunt recrutați inclusiv oamenii care ar trebui să fie independenți proofesionști sau din societatea civilă există aceeași rețelistică ce există în cele două partide, care face ca meritele profesionale să fie combinate mai degrabă cu apartenența la diverse cercuri de interese și de acolo, așa cum am văzut în cazul candidaturii lui Cîrstoiu, există o serie de probleme la dosar inevitabile.

Coaliția se află într-un mare impas, întrucât cele două partide nu sunt capabile să găsească o altă formulă. Se pare că acestea vor merge independent unul de celălalt la Primăria Capitalei și până la urmă ne-am putea întreba dacă asta nu este de fapt o întoarcere la o normalitate politică anterioară pactului din 2021, când cele două partide se înfruntau și viața politică se structura în jurul acestei înfruntări dintre PSD și PNL.

În momentul de față, listele comune la alegerile europarlamentare, candidaturi comune în diverse județe, aranjamente care sunt pe muchie de cuțit în alte primării fac ca potențialul de conflict dintre cele două partide să crească și acest lucru ar putea să reprezinte nu o întoarcere la normalul de care ziceam, ci o marginalizare a celor două mari partide începând desigur cu PNL, care are o așezare și teritorială, dar și în imaginea publică, mai puțin consistentă. Încercarea de a te coaliza și a nega politicul prin această manieră de a administra în comun lucrurile și apoi eșecul de a produce substanță sunt elemente care nu pot fi decât speculate de opoziție”, consideră Mișcoiu.

Dacă la Primăria Capitalei lucrurile au fost tranșate deja de către conducerile celor două partide, calea de urmat la prezidențiale și parlamentare, într-o alianță sau pe cont propriu, este de acum și mai greu de anticipat.

„E neclar acum cum vor merge la alegerile prezidențiale, parlamentare, împreună sau separat. În cazul în care vor merge separat, va exista riscul real ca niciunul să nu se regăsească în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Dacă vor merge separat la parlamentare, există riscul foarte serios mai ales pentru PNL să obțină un scor absolut dezamăgitor. Calea pe care ar fi trebuit să o urmeze era aceea de a continua în această formulă pentru că, deja, răul este făcut", a concis analistul Sergiu Mișcoiu.

La PNL se fredonează "Don't worry, be happy"

Deși comentatorii politici sunt sceptici în ce privește colaborarea pe viitor dintre partidele de la putere, nu același lucru se poate spune despre politicieni, care nu par să se îngrijoreze. Deputatul PNL de Cluj Sorin Moldovan spune că decizia de ieri privind Capitala nu demonstrează că alianța dintre liberali și social-democrați șchioapătă.

”Decizia de la București nu reprezintă o sincopă în coaliție. Decizia retragerii domnului doctor Cîrstoiu este o decizie luată în Coaliție, decizia de a avea candidați separați este a Coaliției. Votul din 9 iunie va reprezenta adevăratul test pentru Coaliție și, în funcție de rezultatele înregistrate, ne vom da seama dacă românii consideră alianța PNL-PSD ca fiind soluția pentru o stabilitate politicǎ, dar şi pentru problemele actuale. Personal, consider că țara noastră are nevoie de stabilitate în situația actuală de securitate din regiune, iar coaliția PNL-PSD oferă stabilitate actului de guvernare”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ Sorin Moldovan.

Comenteaza