Video Apahida are arondate încă cinci comune pentru vaccinare. Primarul: „Ar fi de preferat să nu avem dispute pe tema asta”

Apahida are arondate încă cinci comune pentru vaccinare. Primarul: „Ar fi de preferat să nu avem dispute pe tema asta”

Edilul Apahidei, Grigore Fati se alătură lui Emil Boc sau primăriței din Chinteni, care nu sunt de acord cu finanțarea centrelor de vaccinare din bugetul primăriilor.

Județul Cluj va avea, în total, 30 de centre de vaccinare pentru imunizarea populației împotriva COVID-19, dintre care una va fi în comuna Apahida.

Grigore Fati a vorbit la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre situația centrului de vaccinare din Sânnicoara, care ar trebui să deservească alte cinci comune, dar cheltuielile să fie suportate doar din bugetul primăriei Apahida.

„Ar fi de preferat să nu avem dispute pe tema asta, Ministerul Sănătății și Guvernul ar trebui să rezolve problema finanțării acestor activități. La Apahida avem și noi un centru de vaccinare cu două puncte de vaccinare, în Căminul Cultura din Sânnicoara și avem arondate încă cinci comune: Jucu, Bonțida, Dâbâca, Borșa și Cojocna, iar aici iarăși va apărea o problemă, justificarea cheltuielilor de către comuna Apahida.

Asta înseamnă să susținem noi vaccinarea tuturor celorlalți cetățeni din comunele respective, care nu au nicio implicare financiară, de acord, dacă banii vin de la Guvern. Dar, remarca pe care am auzit-o, ca primarii să prindă în buget sumele, mi se pare că nu rezolvă problema, dacă toate cheltuielile rămân în cârcă primăriilor, vom aveam niște cheltuieli foarte mari”, a declarat la ZIUA LIVE edilul comunei Apahida.

Grigore Fati susține că așteaptă să vadă forma finală a OUG care să reglementeze situația centrelor de vaccinare.

„Ce știm până acum este că primăria Apahida va suporta costurile cu funcționarea centrului de vaccinare. Dar dacă orașele mai au spitale, medici, comunele au doar medici de familie. Așteptăm forma finală a OUG să vedem ce va fi. În ceea ce privește promisiunea că vom cheltui din buget propriu și ulterior vom primii bani, eu am îndoieli, din cauza unei experiențe din starea de urgență unde s-a întâmplat la fel, dar măcar acolo a fost doar pentru comuna Apahida”, a explicat Fati.

Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, a avut un schimb de replici pe tema campaniei de vaccinare, cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, după ce primarii fost lăsaţi să organizeze, să doteze centrele de vaccinare și să asigure plata personalului fără să primească niciun ban de la Ministerul Sănătății. 

OUG care ar asigura sumele necesare înființării centrelor de vaccinare este încă în stadiu de proiect la executivul de la București. Centrele ar trebui să fie gata până pe 15 ianuarie, dată după care începe etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19.

Comenteaza