Arcturus, noua variantă superinfecțioasă a coronavirusului, a fost confirmată în Europa și face deja victime

Arcturus, noua variantă superinfecțioasă a coronavirusului, a fost confirmată în Europa și face deja victime

Organizația Mondială a Sănătății monitorizează atent Arcturus, noua mutație a COVID, care a fost detectată pentru prima dată la sfârșitul lunii ianuarie.

Organizația Mondială a Sănătății e cu ochii pe o noua variantă a coronavirusului – XBB.1.16, denumită Arcturus – care alimentează o nouă creștere a cazurilor de COVID în mai multe zone ale lumii, subvarianta Omicron fiind deja confirmată în 34 de țări. 

În Europa, Marea Britanie a identificat 135 de cazuri și a raportat 5 decese. Creșterea cea mai alarmantă este înregistrată în India, unde două treimi din toate îmbolnăvirile reprezintă infectare cu Arcturus, scrie Libertatea.

Deocamdată, în România nu a fost raportat niciun caz de infectare cu Arcturus, dar asta nu înseamnă că nu a ajuns și în țara noastră, spune medicul infecționist Adrian Marinescu.

„Facem secvențieri, dar nu a fost detectată noua mutație COVID. Asta nu înseamnă că nu a ajuns și în țara noastră, dar din cauza numărului mic de infectări este posibil să nu fi nimerit noi pacientul”, a declarat pentru Libertatea doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București. 

Comenteaza