Video Arhitectul șef al Clujului: “Curtea blocului în care se jucau copiii a devenit spațiu de parcare între două imobile”

Arhitectul șef al Clujului: “Curtea blocului în care se jucau copiii a devenit spațiu de parcare între două imobile”

Claudiu Salanță, arhitect șef al județului, a propus acordarea certificatelor de urbanism în Cluj pe baza unor studii de încadrare a construcțiilor în specificul local.

Acesta a participat la dezbaterea “Punți pe urbanism și planificare”, organizată de UrbanizeHub Romania, alături de Radu Vânturache, arhitect șef al Constanței, și de Marcel Heroiu, de la Banca Mondială, moderată de Grațian Mihăilescu.  

“Noi lucrăm acum la Planul de Administrare Teritorială a Județului, un fel Master Plan de dezvoltare pentru județ, în care stabilim direcții de dezvoltare, zone economice și am reușit să găsim un partener în Banca Mondială.

Am făcut ateliere de lucru în diverse sectoare pentru a avea feedback real - una dintre marile probleme ale administrației - dar ne-am propus să facem și întâlniri fără teme prestabilite. Sunt 3-4 proiecte pe care le-am preluat de la nivel de idei și le-am transpus în proiecte. Sunt 2.500 de pagini de studii, însă ne dorim ca PATJ să nu fie doar o hartă pe care să o punem în cui și să ne uităm la ea”.

Acesta a prezentat atât realizările, cât și eșecurile urbanistice locale. “Pentru Planul Urbanistic Zonal al cartierului Sopor, din Cluj-Napoca primăria are în vedere peste 200 ha pentru care și-a asumat asumat, pe baza unui concurs, să facă sistematizarea acelei zone, cu tot ce înseamnă ea.

Eu cunosc aceste probleme, am studiat reziliența în urbanism, mai precis capacitatea comunei Florești de a-și reveni după șocul imobiliar. Rolul planificării este de a crea comunități. Dacă ne uităm ce se întâmpla înainte de 1989, vedem că diriguitorii de atunci nu au reușit să atingă cele mai dense cartiere ale Clujului ca să aibă densitatea pe care o ating astăzi.

Atunci comuniștii s-au gândit să creeze și spații pentru comunitate, iar acum nu mai ai acea curte a blocului în care copiii se întâlneau și unde se crea comunitatea. Dacă acum acea curte a blocului înseamnă spațiile de parcare între două imobile, cred că am greșit cu toții.

De acolo trebuie să începem: să avem aceste spații comunitare, pentru a crea comunități. Clujul este acum foarte atractiv, sunt ansambluri de locuințe unde vezi numere de mașini din toată țara, dar cu toate acestea, dacă nu reușești să creezi comunitatea, vor fi doar niște străini care locuiesc în același loc. Iar pentru oraș nu e bine.

La Consiliul Județean (CJ) am făcut un regulament din care am extras, sub formă grafică, ce culoare poți avea la locuință, cât de mare poate să fie casa, ce fel de tâmplărie să aibă. Pentru certificatul de urbanism am solicitat un studiu privind integrarea în specificul local, cred că aceasta este calea cea bună”, spune Salanță.

CJ Cluj a aprobat încheierea unui acord cu BM în vederea elaborării PATJ care să reflecte actualele direcții și priorități de dezvoltare a judeţului. În baza documentului, BM va asigura asistența tehnică necesară în vederea elaborării PATJ prin intermediul mai multor activități.

Printre temele abordate de UrbanizeHub s-au numărat evoluția orașelor în domeniile urbanismului și planificării, bunele practici urbanistice, provocările planificării colaborative, cum se construiește pe patrimoniul actual, provocările arhitecților din administrația publică.

UrbanizeHub este o comunitate de experți care aduc idei și proiecte despre orașe inteligente şi dezvoltarea urbană durabilă. Lideri globali şi oameni cu viziune vorbesc despre modurile în care oraşele pot deveni mai prietenoase şi le pot oferi locuitorilor o calitate a vieții cât mai bună.

Comenteaza