Foto Au fost stabilite cele 42 de foraje pentru proiectul metroului din Cluj

Compania Geostud București, alături de Primăria Cluj-Napoca și de toți deținătorii de rețele, au stabilit amplasamentele pentru cele 42 de foraje aferente proiectului Metrou Cluj.

Forajele acoperă trei variante posibile de traseu. În baza analizelor de laborator, care vor determina caracteristicile fizico-mecanice ale straturilor de pământ interceptate, se va alege varianta optimă de traseu. În luarea acestei decizii se vor avea în vedere și aspectele geologice, geotehnice, de mediu, de trafic, arheologice, constructive, dar și de cost.

În momentul de față se întocmesc documentațiile necesare accesului forezelor pe amplasamentele stabilite. Studiul de prefezabilitate este gata. Magistrala de metrou va avea peste 14 km, va costa aproape un miliard de euro și va fi gata în 11 ani. Clujul va deveni astfel al doilea oraș al României care va avea metrou.

Metroul vine din centrul comunei Florești, care este cea mai mare comună din România, cu o populație estimată la 70.000-80.000 de locuitori, și ajunge până în centrul municipiului Cluj-Napoca, pe o distanță de 14,4 km.

În etapa a doua este prevăzută extensia spre altă comună limitrofă a Clujului, Gilău, care este după Florești, astfel încât metroul va asigura o alternativă importantă la transportul rutier. Metroul va fi finanțat cu fonduri europene.

Comenteaza