Autoritatea Navală Română, despre presupusa poluare de la Marea Neagră: "Afirmații false și alarmiste"/ Ce spune ministrul Mediului despre calitatea apei

Autoritatea Navală Română, despre presupusa poluare de la Marea Neagră: "Afirmații false și alarmiste"/ Ce spune ministrul Mediului despre calitatea apei

Reprezentanții Autorității Navale Române au venit cu clarificări după ce în media au apărut informații privind o posibilă poluare în Marea Neagră.

Autoritatea Navală Română infirmă faptul că ar exista o posibilă poluare în zona litoralului, așa cum a afirmat inițial biologul Adrian Bîlbă, și spune că ar fi vorba de posibile reziduri de cereale.

„Autoritatea Navală Română dorește să clarifice și să dezmintă afirmațiile false și alarmiste lansate de domnul Adrian Bîlbă pe rețelele de socializare, referitoare la presupuse poluări în Marea Neagră.

În postarea sa pe Facebook, domnul Bîlbă a prezentat imagini și filmulețe cu ceea ce el a pretins a fi o poluare severă pe litoralul Mării Negre. Dorim să aducem la cunoștința publicului că aceste afirmații sunt complet nefondate și dăunătoare, reprezentând o încercare gravă de dezinformare.

Imediat după apariția acestor imagini în spațiul public, Autoritatea Navală Română, prin Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), sub coordonarea MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre), a demarat verificări amănunțite pentru a stabili veridicitatea informațiilor prezentate. În urma acestor investigații s-a constatat că ceea ce domnul Bîlba a prezentat ca fiind poluare reprezintă posibile reziduri de cereale. Totodată ANR a informat și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral despre această situație”, spun reprezentanții ANR.

Autoritatea Navală Română își reafirmă angajamentul față de protejarea mediului marin și face un apel către toate persoanele publice și specialiștii din diverse domenii să manifeste responsabilitate și să evite răspândirea de informații eronate care pot induce panică și confuzie în rândul cetățenilor.

„ANR îi îndeamnă pe toți cetățenii să colaboreze direct cu autoritățile competente în caz de observare a unor posibile urme de poluare. Este esențial ca orice suspiciune de poluare să fie raportată imediat către Autoritatea Navală Română la numărul de telefon 0800 500 100 (tasta 3- aspecte legate de siguranța navigației) sau la numărul unic de urgenta 112, pentru a se putea efectua o evaluare promptă și corectă a situației”, încheie sursa citată.

Între timp, și biologul Andrei Bîlbă a revenit cu un nou mesaj privind situația de la Marea Neagră:

„O pată ce părea a fi petrolieră, a depus la mal un material cenușiu gelatinos care la examinarea fizică și apoi microscopică ne îndreaptă spre concluzia preliminară că ar avea origine vegetală, și nu ar fi alge în descompunere ci un mucilagiu format de la pleava de cereale venită de pe vasele care așteaptă în rada portului.
În concluzie, putem fi liniștiți, nu e nici o problemă, ne spun autoritățile.
Rămâne totuși o întrebare, dacă aceasta este sau a devenit o situație normală, oare o fi și confortabilă? Oare orizontul marin, privit de dimineață așa ar trebui să arate de-acu înainte? Oare adăugarea de material organic în descompunere o fi bun, îl mănâncă peștii?”.

Ministrul Mediului: ”În acest moment nu există niciun pericol”

Mircea Fechet a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Tulcea, despre situaţia înregistrată, miercuri, la Constanţa, când resturi de cereale au ajuns în apropierea ţărmului.

”În acest moment nu există niciun pericol. Am fost informat începând de la momentul producerii acestui fenomen, pentru că există un dispecerat în cadrul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor unde Agenţia de Protecţie a Mediului din judeţul respectiv de cele mai multe ori sau Garda de Mediu, Comisariatul Judeţean sau orice altă instituţie semnalează astfel de fenomene. Cred că important, pe de-o parte, este identificarea exactă a situaţiei la fel cum atunci când situaţia o impune, bineînţeles că obligaţia autorităţilor este aceea de a preveni şi de a comunica persoanelor care pot fi afectate  Pentru a se lua măsurile în timp real. Din informaţiile pe care le am astăzi nu există niciun pericol nici pentru turişti, nici pentru...”, a afirmat ministrul Mediului.

 

Comenteaza