Baia cu aburi “Diana”, locul de relaxare pentru burghezia orasului

Baia cu aburi “Diana” (Diana gőzfürdő) – de la care vine si numele vechi al strazii Cardinal Hossu / Pavlov (Fürdő utca, strada Baii) – a fost deschisa de medicul principal al orasului, Szombathelyi Gábor in 1843 pe locul actual al monumentului Rezistentei Anticomuniste, vis-à-vis de Teatrul Maghiar.

A reprezentat locul de relaxare pentru burghezia orasului, dar si locul unde multi clujeni au invatat sa inoate: maestrul instructor tinea de la margine literalmente in “frau” pe cei dornici sa invete. Iarna se organiza si un patinoar pe bazinul din aer liber. Desi un incendiu a distrus complet baia in 1869, a fost redeschisa in 1875 cand a fost adaugat si bazinul de inot in aer liber. Conform unei reclame de epoca, in afara de bazinul exterior, dispunea de bai cu aburi, cu apa minerala si cu apa incalzita electric. Initial doamnele puteau vizita baia dimineata, iar barbatii, dupa masa. Aceasta restrictie a disparut la inceputul anilor 1900. In 1930 a fost inchisa iar cladirile demolate in 1939.

De altfel primul bazin de inot din Cluj a fost deschis in 1855 in locul actualului stadion pentru militarii austrieci stationati pe Cetatuie. Clujenii puteau inota cand nu era folosit de militari. A fost inchis in 1911 odata cu constructia bazei sportive.

sursa: András Vajda (Amintiri din vechiul Cluj)

Comenteaza