Banca Transilvania, acționară într-un fond de investiții pentru IMM-uri

Banca Transilvania, acționară într-un fond de investiții pentru IMM-uri
Fondul autohton are investitori din Belgia, Orientul Mijlociu și România

Fondul European de Investiții (FEI) și Banca Transilvania (BT) Cluj sunt principalii investitori în Fondul Morphosis Capital I (FMCI), alători de companii și antreprenori din Belgia, Orientul Mijlociu și România.

FMCI are în vedere semnarea a două noi tranzacții în 2021. „Ambiția noastră este de a găsi și mai mulți antreprenori vizionari și împreună să avem un impact real nu numai asupra afacerilor lor, ci și asupra economiei românești" a declarat Andrei Gemeneanu, managing partner la FMCI. În 2021, Morphosis are în plan finanțarea a două companii din domenii precum servicii medicale, tehnologie, producție sau servicii business to business, prin investirea unei sume de 10-20 de milioane de euro.

Morphosis se așteaptă să investească integral capitalul din primul fond până la mijlocul anului 2022, mai devreme față de calendarul stabilit inițial. Conducerea intenționează să investească în alte patru companii locale. Între anii 2024 și 2025, fondul anticipează inițierea procesului de exit prin listarea companiilor din portofoliu la bursă sau prin parteneriat cu fonduri regionale sau globale.

Strategia de exit pentru fiecare companie de portofoliu va depinde de decizia luată împreună cu fondatorii. Morphosis Capital este un fond de private equity cu 50 de milioane de euro capital subscris. Înființat de patru antreprenori români, Simona și Andrei Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoș Petre, FMCI își propune să contribuie la dezvoltarea și transformarea IMM-urilor românești.

Acesta a investit până acum 5-10 milioane de euro în companii românești cu potențial ridicat de creștere din sectoare precum bunuri de larg consum, servicii medicale, tehnologie și servicii de business, cu perspective de extindere internațională și EBITDA de minimum jumătate de milion de euro. Portofoliul său include companiile DocProcess, Medima Health, Clinicile Dentare Dr. Leahu.

Comenteaza