Video "Bătălie" pe terenurile parcurilor propuse de Boc în Zorilor și Bună Ziua. Proprietarii, oameni de afaceri și politicieni

"Bătălie" pe terenurile parcurilor propuse de Boc în Zorilor și Bună Ziua. Proprietarii, oameni de afaceri și politicieni

Firmele unor cunoscuţi oameni de afaceri şi figuri din politică se luptă cu Primăria Cluj-Napoca pentru terenurile pe care urmează să fie amenajate parcuri în două cartiere din oraş.

Trei plângeri au fost depuse la Primăria Cluj-Napoca prin care se cere anularea hotărârii consiliului local (HCL) 555/2019 din 04.07.2019, prin care s-au aprobat studiile de oportunitate pentru amenajarea a trei parcuri: unul în cartierul Bună Ziua, varianta Becaş, pe o suprafaţă de 7,8 hectare şi altul, de 1,2 hectare în Cartierul Zorilor, pe strada Observatorului.

Emil Boc anunţa, în 1 iulie 2019, că Primăria Cluj-Napoca demarează procedurile legale pentru realizarea a trei noi parcuri: Parcul Est - 46,19 ha (inclusiv amenajarea malurilor pentru Lac 1, Lac 3, pârâul Becaș și legăturile aferente), respectiv Parcurile Bună Ziua şi Zorilor.

"În cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 4 iulie, vor fi supuse spre aprobare studiile de oportunitate pentru amenajarea a două parcuri noi în municipiu, în cartierul Bună Ziua și în cartierul Zorilor. Având în vedere faptul că pentru Parcul Est este prevăzut în Planul Urbanistic General (PUG), nu mai sunt necesare studiile de oportunitate și se va trece direct la realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic", anunţa primarul în iulie.

Primăria Cluj-Napoca a realizat studii de oportunitate pentru identificarea celor mai bune amplasamente în vederea amenajării de noi parcuri în cartiere. Pentru elaborarea studiilor de oportunitate, s-au analizat şi propus suprafeţe de teren de minimum un hectar care să corespundă amenajării unui parc, conform prevederilor în vigoare privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Pentru cartierul Bună Ziua au fost identificate 6 posibile zone:

- Zona G. Moisil
- Zona K. Lajos
- Zona M. Sorescu
- Zona C. Negri – A. Graur
- Zona St. Luchian – G. Constantinescu
- Zona Becaș

"În urma analizei comparative a zonelor, realizată pe baza următoarelor criterii: aportul la cantitatea de spațiu verde, gradul de deservire, accesibilitate, costul investitiei și viabilitatea terenului, varianta recomandată de către proiectant este Zona Becaș", a scris Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, pentru cartierul Zorilor au fost identificate 3 zone:

- Zona Observatorului
- Zona A. Gurghianu – G. Moisil
- Zona G. Călinescu – T. Peter

În acest caz, proiectantul a recomandat ca fiind oportună amenajării unui parc varianta din zona străzii Observator. Cele două variante propuse pentru parcurile anunţate de primar au fost aprobate, în iulie, de consilierii locali.

Miercuri, 16 octombrie, trei plângeri legate de cele două amplasamente aprobate în iulie au intrat pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local. Două companii, Florisal SA (deţinută de Vasile Puşcaş, cunoscut pentru investiţiile Platinia din Cluj, fostul soţ al fiicei lui Ioan Rus) şi Compexit Trading SRL (dealer de maşini la care senatorul ALDE Marius Nicoară este acţinar) şi persoanele fizice Titus Aristotel şi Emilia Popescu le cer reprezentanţilor locali să anuleze HCL 555/2019, invocând mai multe argumente. Printre acestea, faptul că locaţia din Bună Ziua este în plin proces de urbanizare, limitarea dreptului la proprietate, cuantumul derizoriu stabilit pentru despăgubiri, de 50 de lei/mp şi existenţa unei conducte de gaz pe terenul parcului care ar aduce restricții de amenajare a unor locuri de joacă în proximitate.

Titus Aristotel și Emilia Popescu (reprezentaţi de avocatul Ciprian Păun) sunt proprietarii unui teren de 1,3 hectare din zona propusă pentru amenajarea parcului din Bună Ziua, compania Florisal deține terenul de pe Observatorului, iar Compexit Trading deţine peste 4.000 mp de teren afectat de viitorul parc din Bună Ziua.

Avocatul Ciprian Păun a fost prezent la şedinţa forului local şi a argumentat că proiectanţii angajaţi au făcut greşit calculul economic prezentat Primăriei, că evaluarea urbanistică este greșită, că tot mecanismul prin care a fost evaluat costul pentru autoritatea publică este greșit și că există un Plan Urbanistic Zonal inițiat în zona Mihai Românul prin care a fost oferit Pirmăriei un parc în zonă, gratuit, dar care a fost respins.

Titus Liviu Nicoară, administratorul Compexit Trading, prezent şi el în faţa consilierilor locali, a atras atenţia asupra unei conducte de gaz amenajată în anii '70, care străbate terenul din zona pârâului Becaș unde e propus parcul. Potrivit acestuia, Tranzgaz spune că nu este sigur să fie amenajate parcuri sau zone de recreere care să atragă fluxuri constante de oameni în zona conductei .

„Noi avem obligația legală să asigurăm orașului partea care ține de calitatea vieții. În Bună Ziua există un deficit de spații verzi. Primăria nu deține terenuri în proprietate publică pe care să amenajeze parcuri. Am procedat ca la carte. Am recurs la o etapă preliminară neprevăzută în lege dar care denotă transparență, am cerut unor specialiști să ne facă propuneri pentru a ne pronunța și am comandat această analiză preliminară care să ne ajute. Procedura a fost transparentă, pe baza ei am decis. În momentul în care vom demara procedurile propriu-zise vom respecta zona de 6 metri de protecție și toate celelalte restricții care se cunosc.

Noi trebuie să ne asigurăm de prevalența interesului public în fața celui privat, după cum o cere și codul administrativ intrat în vigoare anul acesta. Aveți dreptul să mergeți în instanță, dar nu acum. Noi nu avem nimic de ascuns. Știți că avem nevoie de parcuri în Bună Ziua și În Zorilor. Acestea sunt problemele orașului. Destinul pe care mi l-am asumat eu este să apăr interesul public. Dumneavoastră ați ales să îl apărăți pe cel privat” a răspuns primarul Emil Boc proprietarilor și avocaților care îi reprezintă.

În cele din urmă, consilierii locali au respins, cu unanimitate, toate cele trei plângeri, aşa cum a recomandat şi aparatul de specialitate al Primarului.

 

Comenteaza