Birourile din Cluj sunt la mare căutare. La ce preț poți închiria un spațiu în orașul de pe Someș?

Birourile din Cluj sunt la mare căutare. La ce preț poți închiria un spațiu în orașul de pe Someș?

Birourile din municipiul Cluj-Napoca au cerere mare pentru închiriere. Cele mai căutate sunt cele cu spații între 50 și 150 mp și se pot închiria all inclusive cu tot cu mobilier și utilități incluse sau goale.

Piaţa birourilor din Cluj-Napoca, București și celelalte mari orașe ale României continuă să se dezvolte, iar investitorii locali au în construcţie suprafaţe de aproximativ 500.000 de metri pătraţi ce vor fi date în folosinţă în următorul an, potrivit experților în imobiliare de la Blitz.

Pandemia a schimbat regulile pentru spațiile de birouri - 60% sunt goale

Înaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19, într-un open space puteau fi alocați între 5 și 10 metri pătrați per angajat, dar regulile s-au schmbat acum. Actualmente, cota s-a mărit la 7-10 metri pătrați per post de lucru, iar acest lucru schimbă regulile jocului când vorba de închirierea unui spațiu de birou.

Spațiile de birouri au suferit modificări majore în ultimii ani, asta deoarece suprafațele de birouri închiriate s-au redus din cauza numărului mai mic de angajați care vin simultan la birou, aprox 60% din spațiile de birouri fiind goale. 

În 2022, cele mai multe proiecte de birouri au fost cele cu dimensiuni mai mici, adaptate pentru câteva zeci de angajați. Proiectele pentru spații cu suprafețe între 300 și 500 de mp au fost cele mai populare anul acesta, potrivit wall-street.ro, citați de Blitz.

Birourile private din Cluj, la mare căutare - Ce preț de închiriere au?

În municipiul Cluj, potrivit specialiștilor din departamentul de Spații de Birouri și Zone Comerciale, cererea a fost mai mare pe birouri private, cu compartimentări și partiții private între 50 și 150 de mp.

Există două opțiuni pentru închiriere

  1. Închiriere pe bază de abonament per angajat pe lună, cu toate serviciile și utilitatile incluse. Birourile se oferă complet mobilate și echipate cu mese de lucru si scaune ergonomice, împreuna cu toată infrastructura/retelistica IT completa pentru fiecare post de lucru.
  2. Închiriere spații de birouri per suprafață nemobilate. Chiria pe lună pentru spații de birouri de clasa A este de 11,5 Euro/mp + TVA (19%) – 17 euro + TVA. 

La acest cost se adaugă și costul mentenantei (service charge) pentru spațiile de birouri clasa A în mun. Cluj se situează între: 2 euro/mp + TVA  – 4,5 euro/mp + TVA (în funcție de locație, accesibilitate, zonă, condiții și facilități). 

Aceste servicii de mentenanță presupun servicii de securitate, iluminat comun, climatizare (racire/incalzire), curățenie spații comune (holuri, lifturi, băi comune), spălat geamuri cu alpiniști industriali (de 2 ori pe an), curățarea spațiului din fața clădirii (curățat zăpada, tuns iarba), salariile angajaților de la recepție etc, mai arată experții Blitz.

Mobilierul premium și cabinele acustice au cerere mare

Odată cu mărirea suprafețelor spațiilor de birou, s-a schimbat și trendul în ceea ce privește amenajarea birourilor. Mobilierul de birou a devenit tot mai ergonomic, pentru a permite ajustări sau care să susțină activități de proiect și de socializare. 

Cabinele acustice au devenit normă, înlocuind camerele închise care nu sunt flexibile și necesită lucrări și autorizări.

Totodată a crescut cererea de mobilier premium, care dau o notă de eleganță birourilor și care pune accentul pe confortul angajatului.

 

 

Comenteaza