BNR, despre inflația care a depășit 10%. Prognoza pentru lunile următoare

BNR, despre inflația care a depășit 10%. Prognoza pentru lunile următoare

Banca Națională anunță că inflația va trece anul acesta de 11,2 procente.

De vină pentru inflația mare ar fi majorările prețurilor la combustibili, la alimentele procesate și la materiile prime agroalimentare, a declarat, la Antena 3, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

"Au existat tensiuni suplimentare care au apărut din cauza creșterii prețului combustibilului și al alimentelor procesate.

Prețurile din energie, care au fost principalul determinant al inflației, și continuă să fie, din păcate s-au transmis cu o viteză mult mai mare decât cea așteptată în prețul produselor procesate și mai ales al alimentelor. Aceasta este cauza pentru care, crede Banca Națională, inflația va depăși estimarea făcută în februarie.

Dacă nu ar fi fost aceste măsuri de plafonare a prețurilor la gaze și energie, probabil că inflația ar fi avut mult peste două cifre în acest moment. Deci efectul acestor măsuri este foarte bun, din acest punct de vedere. Dar ele nu au putut compensa celelalte creșteri de prețuri și de aceea indicele inflației a trecut de 10 procente", a precizat Dan Suciu, potrivit antena3.ro.

 

Comenteaza