Boc, despre poluarea în Cluj: "Suntem în limitele legale". Unde pot fi consultați senzorii care măsoară calitatea aerului

Boc, despre poluarea în Cluj: "Suntem în limitele legale". Unde pot fi consultați senzorii care măsoară calitatea aerului

Clujul se află printre orașele care  trebuie să facă planuri preventive în ceea ce privește reducerea nivelului de poluare. Edilul Emil Boc spune că suntem în normele legale. 

Ministrul Mediului, Cosel Alexe, declara, în ianaurie 2020, că 10 orașe din România trebuie să facă planuri preventive în ceea ce privește reducerea nivelului de poluare, la recomandarea instituțiilor europene, pentru a se evita o eventuală procedură de infringement. Este vorba despre Craiova, Cluj, Timișoara, Constanța, Brăila, Turnu Măgurele, Galați, Bacău, Ploiești și Pitești.

Întrebat de ce nu se pun senzori în oraș, care să facă măsurători, edilul Clujului, Emil Boc, a declarat: "În Cluj-Napoca suntem în limitele legale. Există senzori. Ei sunt amplasați de către Agenția de Protecție a Mediului, eo pot fi vizualizați live la sediul agenției. Am prezentat raportul pentru anulo 2019, care a arătat că suntem în limitele legale. Sunt permise anumite depășiri. De aceea, noi suntem preocupați de a avea flotă electrică pentru CTP, amenajăm parcuri noi de peste 100 de hectare de teren". 

În ianuarie 2020, Boc a declarat că a solicitat Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) date privind calitatea aerului la nivelul municipiului, în 2019, iar indicatorii se încadrează în limitele legale. "Răspunsul APM Cluj este următorul: în anul 2019, în Cluj-Napoca, staţiile automate de monitorizare au înregistrat 14 depăşiri la indicatorul particule materiale cu diametrul mai mic de 10 microni, adică este partea aceea care ţine de praf, iar în lege sunt admise 35 de depăşiri. Deci este un pic grav, dar nu suntem în afara legii. Suntem încă în marja permisă de lege cu privire la aceşti indicatori.

În al doilea rând, am avut o depăşire a mediei orare la indicatorul dioxid de azot; acestea sunt gazele de eşapament de la maşini. Legea spune că sunt permise 18 depăşiri la indicatorul dioxid de azot. Nu e foarte bine, dar nici nu suntem în afara dimensiunilor legale", a declarat edilul, la un post local de radio.

 

Comenteaza