Boc, semnal de alarmă: Criza gazului poate fi cu consecințe mai grave decât COVID

Boc, semnal de alarmă: Criza gazului poate fi cu consecințe mai grave decât COVID

Primarul Emil Boc consideră că, dacă nu se iau măsuri, criza gazului "poate fi cu consecințe mai dramatice decât  COVID-19".

Vorbind despre situația din Ucraina, edilul Clujului a vorbit despre criza gazului, despre care a spus că poate avea "consecințe mult mai grave decât criza COVID-19".

"Am tras niște semnale foarte serioase de alarmă că această criză a gazului poate fi cu consecințe mai dramatice decât COVID-19, dacă nu se iau acum din timp, pentru iarnă, măsurile necesare. Sunt decizii strategice ca până în octombrie 80% din capacitatea de stocare a gazelor să fie realizată pentru iarnă, până la începutul iernii să fie 90%, adică să avem gaz deja stocat necesar pentru ce ne trebuie pe timp de iarnă, dar la cum arată lucrurile astăzi, aceste lucruri sunt ipotetice, nu realizabile", a spus Emil Boc la ZIUA LIVE.

 Acesta a precizat că situația "este tratată puțin superficial" la Bruxelles.

"Mai sunt câteva țări precum Germania care se încăpățânează cu abstinație să folosească energia nucleară, deși mai au câteva surse de energie nucleară pe care vor să le închidă în vara aceasta. Trebuie să se gândească bine pentru că dacă declanșezi o criză economică pornind de la gaz, pornind de la cea mai importantă economie a Europei, dacă aceasta este în declin totul se duce ca un bumerang în Europa și se întoarce împotriva salariilor și a condițiilor de viață.

De aceea Ucraina trebuie să câștige acest război, Rusia trebuie să piardă acest război. Rusia trebuie să fie învinsă strategic ca să nu mai poată niciodată să mai ridice capul ca să șteargă de pe harta Europei sau a lumii țări. Asemenea atitudini trebuie categoric să fie oprite. (...) Trebuie să avem o planetă neutră din punct de vedere climatic până în 2050, dar decizii trebuie luate acum, mai ales privind energia nucleară pe care o consider verde și nepoluantă și se încadrează în principiile europene. Este o asemenea problemă pe masă în comisia europeană, dar mi se pare că este tratată puțin superficial - 'lasă că ne vom descurca noi cumva'... Iarna nu-i departe, suntem în iunie și deja din octombrie avem nevoie de gaz pentru iarnă. (...) De aceea trag aceste semnale de alarmă politice din timp, pentru că criza gazului poate avea consecințe mult mai grave decât criza COVID-19 pentru viețile europenilor, românilor", a mai spus Boc.

 

Comenteaza