Update Boc vrea LEGEA dezvoltării ZONELOR METROPOLITANE din România. Creşte influenţa primarilor din municipii?

Boc vrea LEGEA dezvoltării ZONELOR METROPOLITANE din România. Creşte influenţa primarilor din municipii?

Primarul Clujului, Emil Boc, doreşte o lege care să reglementeze, la nivel naţional, dezvoltarea uniformă a zonelor metropolitane din România. 

În şedinţa Consiliului Local de miercuri, 20 ianuarie 2020, edilul Emil Boc a declarat că doreşte o lege naţională a dezvoltării zonelor metropolitane: "Susţinerea primarilor pentru ceea ce înseamnă reforma administrativă a ţării, astfel încât administraţia să fie cât mai eficientă în raport cu cetăţeanul pentru a oferi servicii de calitate. Nu în ultimul rând, am comvenit să elaborăm, împreună cu Guvernul, pentru a trimite la Parlament, un proiect al legii zonelor metropolitane. Să poată avea o coerenţă de dezvoltare, aşa cum noi am propus şi la Cluj, dar să fie o confirmare prin lege, pentru a asigura o calitate a vieţii în toată zona metropolitană". 

Boc a fost interpelat de consilierul local Vladimir Mătușan, în numele primarilor PSD din zona metropolitană, care au dorit să înțeleagă cum se va modifica puterea primarilor din localităţile incluse în zona metropolitană.

“Nu am vorbit cu premierul Cîțu despre sporirea atribuțiilor primarilor de municipii, ci despre un proiect care să reglementeze modul de funcționare a zonei metropolitane. Noi asigurăm transportul public la Gilău, de anul acesta, și la Florești, Baciu, Apahida, Feleacu – suntem printre puținii din țară care avem o asemenea viziune de dezvoltare. Dar ce se întâmplă în Florești ne afectază dramatic, nu avem niciun cuvânt de spus la niciun PUZ, la niciun proiect privind educația sau sănătatea. Avem nevoie de coordonare pentru un plan integrat, ce se poate construi la Cluj să se poată construi și în zona metropolitană. Ce e valabil aici să fie valabil și dincolo. E nevoie de coerență printr-un plan care să aibă forță juridică. Avem nevoie să colaborăm la dezvoltarea urbană, la școli, la mediu, atât pe deșeuri, cât și pe Someș, unde noi avem partea de încasare – noi culegem gunoaiele care vin din amonte. Nu am inventat noi apa caldă, asemenea legi funcționează de 50 de ani în țări ale Uniunii Europene”, a răspuns Boc.

Amintim că, edilul Clujului anunţa, încă din noiembrie 2020, că doreşte să facă un pact urbanistic cu primarii din zona metropolitană pentru o dezvoltare uniformă, care să aibă ca prioritate facilităţile necesare clujenilor: grădiniţe, şcoli, creșe.

"Toate proiectele noastre le vom gândi integrat. La masă vom discuta necesarul de şcoli, creşe, grădiniţe. În al doilea rând ne uităm la centura metropolitană, etapa următoare este trenul metropolitan. Cu Floreşti, Baciu şi Apahida discutăm unde e viitoare zonă de dezvoltare, unde sunt locurile pentru investiţii. Noi facem în Sopor, dar voi unde faceţi să fie calitate a vieţii? Trebuie corectat ceea ce s-a făcut greşit şi să se limiteze în zona metropolitană - cum facem noi la Cluj - doar cu accesul pe asfalt, cu şcoală, creşă, grădiniţă, parc. Vreau să înţelegeţi că viziunea pe care o avem pentru Sopor să o impunem şi în zona metropolitană, să fie calitate, să nu se construiască haotic, să se construiască doar pe baza aceloraşi reguli. Voi propune să semnăm un pact de calitate a vieţii în materie de urbanism, în care nimeni să nu iasă din regulile respective. Evităm construirea de blocuri, care să nu aibă calitatea vieţii necesară. Este primul meu obiectiv: să nu distrugem calitatea vieţii. Eu nu am competenţă peste limitele municipiului, dar nu mă împiedică nimeni să vorbesc cu primarii, indiferent de culoarea politică", a declarat Boc, la un post de radio local. 

Planul pentru dezvoltarea metropolitană clujeană ar urma să fie prezentat în această primăvară.

Zona metropolitană Cluj cuprinde municipiul Cluj-Napoca și 19 comune: Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Gilău, Gârbău, Jucu, Petreștii de Jos, Săvădisla, Sânpaul, Tureni, Vultureni. Suprafața totală a zonei metropolitane este de 1.603 de kilometri pătrați, ocupând 24% din teritoriul județului Cluj. Populația celor 20 de localități însumează 418.153 de persoane, dintre care 324.576 locuiesc în Cluj-Napoca.

Comenteaza