Bursele de merit se vor acorda doar elevilor care au avut media peste 9.50

Bursele de merit se vor acorda doar elevilor care au avut media peste 9.50

Elevii acuză Ministerul Educaţiei că face economii pe spatele lor: au tăiat transportul, apoi au pus elevii să se testeze pe banii proprii, iar acum au decis, în contextul unui Guvern interimar, să taie bursele elevilor din semestrul al doilea.

Ministerul Educaţiei se laudă că a mărit bursele elevilor, dar de fapt cei care vor primi burse mărite vor fi mult mai puţini aşa că, de fapt banii pentru bursele mărite pot veni tocmai de la elevii care au medii între 8.50 şi 9.50, care nu vor mai beneficia de burse de merit.  

Asociaţiile elevilor se revoltă pe Ministerul Educaţiei pentru că face economii pe spatele lor. Ministrul Educțaiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că din semestrul următor bursele de merit se vor acorda doar elevilor care au avut peste media 9.50, justificând măsura prin faptul că elevii ar fi avut medii „distorsionate” la orele online.

Miercuri, 6 octombrie, Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat public că va modifica criteriile pentru acordarea burselor de merit începând cu semestrul al doilea, trecând media necesară de la 8,5 la 9,5, argumentând decizia în baza faptului că rezultatele obţinute la orele online sunt rezultate distorsionate.

„Bursele de merit se dublează, de la 100 la 200 de lei, în același timp crește plafonul de la care acestea vor putea fi acordate, de la media 8.50 la media 9.50. Aș vrea să vă reamintesc faptul că, urmare a predării online, urmare a renunțării la teze rezultatele au fost mult distorsionate astfel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la bursa de merit, ca urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului școlar 2020-2021”, a declarat ministrul Cîmpeanu de la Guvern

Mai multe asociaţii ale elevilor critică declarațiile contradictorii ale ministrului Educației. „Guvernul actual este interimar, astfel că stabilirea de către acesta a unor tăieri ale burselor şi modificări ale criteriilor de beneficiere ce vor avea efect din semestrul viitor este o măsură riscantă, cauzând o incertitudine în rândul elevilor. Practic, Guvernul, în ultimele sale săptămâni, nu doreşte să facă altceva decât să se asigure că au distrus educaţia suficient de mult şi că au tăiat bursele.

Solicităm ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să nu modifice criteriile de acordare a burselor de merit şi să asigure cuantumuri minime care să corespundă nevoilor elevilor!

„Sorin Cîmpeanu nu a făcut altceva decât să taie. Întâi a tăiat transportul, apoi a pus elevii să se testeze pe banii proprii, iar acum a decis, în contextul unui Guvern interimar, ca pe ultima sută de metrii să taie bursele elevilor din semestrul al doilea. Cuantumurile minime sunt din nou făcute din pix, criteriile pentru a beneficia de burse de merit se doresc a fi modificate, bursa socială, care ar trebui să combată abandonul şcolar, este mai puţin de jumătate din bursa de performanţă. Ceea ce se întâmplă este strigător la cer, iar Guvernanţii trebuie să înţeleagă, odată pentru totdeauna, că educaţia este o investiţie, nu un cost,” a declarat Ariana Dudună, preşedinte AEC.

Comenteaza