Cancerul face prăpăd în România! Rate de mortalitate extrem de ridicate la tineri și la persoanele active

Cancerul face prăpăd în România! Rate de mortalitate extrem de ridicate la tineri și la persoanele active

Comisia Europeană împreună cu OECD a publicat joi primele profiluri de țară privind cancerul, iar în România rata de mortalitate este în creștere. 

Raportul privind România arată că mortalitatea prin cancer în țara noastră este peste media UE și a crescut pentru șase tipuri de cancer din anul 2000.

Acest lucru este îngrijorător, având în vedere faptul că țara noastră se situează sub media europeană ca număr de cazuri.

Cancerul face prăpăd în România! Rate de mortalitate extrem de ridicate la tineri și persoanele active

Conform documentului citat, această situație poate reflecta o lipsă a prevenției, programe de screening aflate în fază incipientă și o rată redusă de depistare precoce. 

Cel mai îngrijorător este faptul că România înregistrează rate de mortalitate extrem de ridicate la tineri și persoanele active, de până la 64 de ani, față de majoritatea țărilor europene, unde mortalitatea crește după 65 de ani.

Cancerul face prăpăd în România! Rate de mortalitate extrem de ridicate la tineri și persoanele active

Ratele mortalității prin cauze prevenibile și prin cauze tratabile sunt mai mari în România decât mediile aferente ale UE.

În 2018, în România au fost raportate 15 589 de decese prevenibile și 6 999 de decese prin cauze tratabile (2), fiecare categorie reprezentând 6 % din decesele prevenibile (1), respectiv prin cauze tratabile, din UE, în condițiile în care populația României reprezintă 4 % din populația UE.

Creșterea a fost mai pronunțată în rândul bărbaților, atât în ceea ce privește mortalitatea prevenibilă (cu 61 % mai
mare în România decât în UE în anul 2019), cât și mortalitatea prin cauze tratabile (cu 44 % mai mare în România decât în UE). La femei, creșterea mortalității a fost constatată doar în cazul mortalității prin cancer tratabile.

[1 Mortalitatea prevenibilă se referă la neoplasmul malign al buzei, al cavității bucale, al faringelui, al esofagului, al stomacului, al ficatului, al traheei, al bronhiei și plămânului, al colului uterin și al vezicii urinare].

[2 Mortalitatea prin cauze tratabile se referă la neoplasmul malign al colonului și rectului, al sânului, al colului uterin, al uterului, al testiculului și al tiroidei]

Cancerul face prăpăd în România! Rate de mortalitate extrem de ridicate la tineri și persoanele active

Principalele cauze de mortalitate prin cancer în România

Cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de prostată în rândul bărbaților, respectiv cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de col uterin în rândul femeilo sunt principalele cauze de mortalitate prin cancer în România.

S-au observat tendințe descrescătoare ale mortalității pentru cancerul pulmonar, cancerul gastric (de stomac), cancerul cavității bucale și cancerul cerebral, dar reducerile au fost mai mici decât cele observate în UE. De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar în România a scăzut cu 3%, comparativ cu 9% în UE.

România prezintă rate deosebit de ridicate de mortalitate prin cancerul gastric (de stomac) și prin cancerul cavității bucale.

Capacitatea de îngrijire a pacienților oncologici - România se situează sub media UE

Conform Institutului Național de Statistică, îngrijirea pacienților oncologici este asigurată prin trei institute de oncologie și prin secțiile de oncologie din cadrul a 42 de spitale județene și al altor unități medicale, care cumulau în anul 2020 peste 3 500 de paturi de spital în unități publice și private la nivel național.

În 2019, capacitatea de diagnostic din România era de 1,8 aparate de tomografie computerizată (CT) la 100 000 de locuitori (față de o medie de 2,4 la 100 000 în UE) și de 1,1 unități de rezonanță magnetică nucleară (RMN) la 100 000 de locuitori (față de o medie de 1,6 la 100 000 în UE), fiind inegal distribuită în țară.

Numărul de unități a crescut față de anul2011 – ratele au crescut de peste două ori în cazul aparatelor CT și de peste trei ori în cazul unitățilorRMN – dar rămâne sub media UE.

România are 82 de centre de terapie cu particule, situate în orașele mari (nouă centre în București) și 0,4 unități de radioterapie la 100 000 de locuitori, ceea ce reprezintă jumătate din media UE, mai arată raportul.

Numărul de medici specialiști în oncologie la 100 000 de locuitori s-a dublat între 2005 și 2015, dar rămâne scăzut și distribuit inegal.

Cel mai mare deficit se observă în cazul personalului tehnic specializat, precum fizicienii medicali și tehnicienii de radiologie, care sunt greu de recrutat și de menținut în sistemul public din cauza salariilor neatractive în comparație cu cele ale personalului medical.

Calitatea îngrijirii pacienților oncologici se situează, în general, sub media UE

Ratele de supraviețuire la cinci ani pentru formele obișnuite de cancer – un indicator al calității îngrijirii – sunt cu mult sub mediile UE, notează de asemenea raportul. Pentru pacienții diagnosticați între 2010 și 2014, cel mai mare decalaj s-a observat în cazul leucemiei la copii, rata de supraviețuire fiind de 54% în România, față de 82% în UE.

Rata de supraviețuire s-a îmbunătățit de-a lungul timpului în cazul cancerului pulmonar, al cancerului de col uterin și al cancerului de stomac, dar s-a deteriorat în cazul cancerelor de sân, de colon, de prostată și de esofag.

Raportul integral, AICI

Comenteaza