Cât de accesibile sunt chiriile la Cluj. Un cuplu trebuie să își sacrifice 19% din salariu

Cât de accesibile sunt chiriile la Cluj. Un cuplu trebuie să își sacrifice 19% din salariu

Un cuplu trebuie să pună deoparte 19% din salariul net cumulat de 1.500 de euro ca să își permită o locuință cu un dormitor la Cluj-Napoca, observă specialiștii imobiliari.

Analiștii Picodi.com au investigat ofertele de pe piața imobiliară din România, le-au comparat cu salariile medii și au făcut un clasament în funcție de accesibilitate. Printre cele mai mari 15 orașe luate în considerare în studiu, cel mai mare cost mediu al închirierii unui apartament cu un dormitor în martie 2021 a fost observat în Cluj-Napoca – aproximativ 300 euro/lună.

Brașovul s-a clasat pe locul doi (299 de euro), urmat de capitală pe locul trei (282 de euro). Cele mai ieftine locuri unde poți închiria un apartament sunt Bacău și Arad. În aceste orașe, prețul mediu al unui apartament cu un dormitor este de 196 de euro.

"Este demn de remarcat faptul că salariile medii variază de la oraș la oraș. Nu este surprinzător faptul că Bucureștiul preia conducerea în ceea ce privește câștigurile, cu o medie de 4.260 lei/lună după impozite, potrivit Institutului Național de Statistică. Interesant este faptul că Brașovul și Cluj-Napoca completează primele trei orașe românești cu cele mai mari salarii (3.982 lei, respectiv 3.867 lei)", conform Picodi. 

Cel mai bun raport chirie/salariu mediu este în Bacău. În acest oraș, o familie medie de două persoane care lucrează ar cheltui doar 16,1% din venitul lunar pe chirie. Capitala s-a dovedit a fi al doilea loc accesibil în ceea ce privește închirierea unui apartament.

Doi adulți care câștigă salariu mediu ar trebui să cheltuiască 16,2 din venitul lor cumulat pentru închirierea unei locuințe în București. Orădenii, care s-au aflat în partea de jos a clasamentului, ar trebui să plătească  21,5% din salariu proprietarului pentru un apartament cu un dormitor, cheltuieli similare pe chirii fiind în Galați și Iași (21%, respectiv 20,3%)

Clasamentul se bazează pe costurile medii lunare de închiriere ale unui apartament cu un dormitor la începutul lunii martie 2021 pe baza ofertelor locale publicate pe portalurile imobiliare. Calculând prețul mediu de închiriere, s-au exclus apartamentele cu o suprafață mai mică de 35 mp. 

Comenteaza