Foto Ce câștigă orașele prin regenerarea urbană

Ce câștigă orașele prin regenerarea urbană
Ce câștigă orașele prin regenerarea urbană
Ce câștigă orașele prin regenerarea urbană
Ce câștigă orașele prin regenerarea urbană
Ce câștigă orașele prin regenerarea urbană

Politicile urbane internaționale invocă regenerarea urbană drept procesul prin care orașele se pot dezvolta, păstrându-și limitele teritoriale.

Pentru că, astfel, zone nevalorificate la potențialul lor maxim sunt readuse în circuitul urban și social. La noi în țară, demersul de regenerare urbană, cel puțin din sectorul privat, este asociat grupului Iulius, cei care au și demarat primul proiect cu acest obiectiv acum mai bine de 15 ani, la Iași. Acum, focusul lor este Clujul, oraș în care propun o investiție de 500 milioane de euro pentru a transforma fosta platformă Carbochim, un spațiu industrial închis și care funcționa pe doar 30% din suprafața de aproximativ 14 hectare, într-un proiect mixt, cu magazine, birouri, componente culturale și un nou parc de 50.000 mp. Despre proiectele de acest fel, care produc regenerare urbană, a vorbit Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare Iulius, pentru publicația Bursa.

Repere în țară sunt ansamblurile mixte ale companiei - Palas Iași și Iulius Town Timișoara – care integrează clădiri de birouri, spații verzi, zone de shopping și entertainment, dar în proximitatea cărora s-au făcut și investiții importante și în infrastructură.

Raluca Munteanu, Directorul de Dezvoltare Iulius a explicat pentru Bursa faptul că în proiectele deja existente, dar și în cele viitoare, se îmbină foarte bine regenerarea urbană cu sustenabilitatea, pentru că numai așa un astfel de proiect poate deveni util comunităților: ,,Proiectele IULIUS sunt abordate prin prisma sustenabilităţii, care se traduce prin grija faţă de mediu şi comunitate, prin preocuparea de a avea un impact pozitiv asupra economiei, de a stimula dezvoltarea tinerei generaţii şi de a susţine antreprenoriatul românesc. Toate proprietăţile noastre sunt certificate după standardele internaţionale de sustenabilitate, fapt care confirmă calitatea materialelor folosite şi implementarea soluţiilor de eficienţă energetică. Palas Campus, proiect inaugurat recent în urma unei investiţii de 120 de milioane de euro, este nu doar cea mai mare clădire office din ţară, dar şi prima care a obţinut primul credit verde acordat unei companii româneşti de IFC - International Finance Corporation -, Divizia de investiţii a Băncii Mondiale, în valoare de 72 de milioane de euro, tocmai pentru îndeplinirea unor standarde înalte de sustenabilitate.

Susținem, de asemenea, mobilitatea alternativă ca instrument pentru stimularea unui stil de viață sănătos și reducerea poluării. În toate proiectele noastre am investit în infrastructura specifică, prin amenajarea pistelor de bicicletă și a spațiilor de parcare aferente și derulăm proiecte speciale pentru chiriașii noștri astfel încât să creștem comunitatea bicicliștilor.”

În interviu se vorbește și despre investițiile în grădinile urbane ale Iulius, dar și despre eficientizarea consumului de energie. ,,În ultimii ani am implementat soluţii de eficientizare a consumului de energie şi de reducere a costurilor, cum ar fi montarea de panouri fotovoltaice pe toate clădirile din portofoliul IULIUS. Proiectul a costat 3,5 milioane de euro şi se estimează că va avea ca efect economisirea a 10% din totalul energiei consumate de grup.

Sustenabilitate înseamnă şi investiţii în spaţii verzi, iar grădinile IULIUS excelează la acest capitol. Acestea au fost amenajate de peisagişti europeni, prin investiţii totale de 18 milioane de euro, şi rivalizează cu parcuri celebre din metropolele din străinătate. Grădinile sunt locul preferat de întâlnire pentru locuitori şi au devenit, în timp, veritabile scene artistice.”

Palas Iași, primul proiect de regenerare urbană din țară, inaugurat în 2012, reprezintă un etalon în acest domeniu și 11 ani mai târziu și care a contribuit la crearea de oportunități economice și sociale reale pentru oraș. ,,Grupul IULIUS a fost printre primele companii care au abordat astfel de proiecte, înţelegând impactul major pe care l-ar avea pentru oraşele din România. Deşi am început ca dezvoltatori de centre comerciale, am realizat în timp că a construi un simplu mall sau o simplă clădire de birouri nu mai este suficient. Oamenii îşi doresc locuri cărora să le aparţină, destinaţii, spaţii ale comunităţii. Din acest motiv, am reuşit să implementăm primul proiect de acest tip în urmă cu mai bine de zece ani, în Iaşi, prin ansamblul Palas. Astăzi, Palas Iaşi este cel mai dinamic punct pe harta regională. Este locul preferat pentru petrecerea timpului liber şi un centru de afaceri de impact naţional, fiind adresa de business a marilor jucători din economia locală şi internaţională, care au găsit la Iaşi, prin intermediul acestui proiect, infrastructura necesară pentru a-şi susţine planurile de dezvoltare.

Ansamblul Palas, cu toate proiectele de dezvoltare implementate între timp şi care au culminat anul acesta cu inaugurarea Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din România şi unul dintre cele mai mari centre de dezvoltare ale companiei Amazon, a crescut atractivitatea oraşului şi a regiunii. Misiunea acestor dezvoltări a fost încă de la început setată pentru a susţine dezvoltarea oraşului, pentru a oferi locuri de muncă de calitate şi pe măsura unei forţe de muncă educate în centrul universitar ieşean, dar şi pentru a crea un centru social, cu impact în calitatea vieţii şi în nivelul de trai”, mai spune Raluca Munteanu.

Directorul de dezvoltare mai spune că, în final, regenerarea urbană își atinge obiectivul dacă produce o schimbare reală în bine în viața comunității, îndeplinind nevoile sale punctuale și elementele de identitate, pentru un nivel mai bun al calității vieții: „Dacă tragem linie, în toate proiectele noastre din țară lucrează 35.000 de angajați, iar numărul vizitatorilor care ne trec pragul anual este de peste 70 de milioane. Sunt cifre foarte importante pentru noi, pentru că, de fapt, proiectele de regenerare urbană nu sunt despre metri pătrați construiți, ci despre oamenii care le experimentează și pentru care oferă beneficii”.

Rețeta regenerării urbane, aplicată la Cluj

Compania Iulius propune un proiect similiar celor din Iași și Timișoara și în Cluj-Napoca. Acesta urmează să fie dezvoltat pe fosta platformă a fabricii de abrazive profesionale Carbochim, după ce producătorul s-a mutat într-o zonă a orașului mai propice pentru activitatea industrială, odată cu un proces de modernizare și retehnologizare. Directorul de Dezvoltare al Iulius a explicat că este vorba despre o investiție de peste jumătate de miliard de euro, iar proiectul se află în faza finală a procesului de autorizare. ,,Viitorul proiect ţine cont de întreaga strategie de dezvoltare a oraşului şi, în special, a zonei, continuând proiecte demarate şi chiar implementate ale administraţiei locale privind spaţiile verzi (Parcul Feroviarilor şi Parcul Armătura) şi, mai ales, valorificarea Someşului. Ne dorim să realizăm o armonizare cu oraşul, prin conectivitate verde şi rutieră, astfel încât rezultatul final să fie un proiect regional, unic în Transilvania şi în România. În ceea ce priveşte funcţiunile viitorului proiect, acesta va include cea mai mare zonă de retail din ţară - peste 115.000 mp -, primul hub de arte performative intregrat într-un proiect real-estate şi o sală de spectacole, operate în parteneriat cu mediul cultural local, zonă de rezidenţial, office, ancore în premieră regională, dorite şi aşteptate de public, centre de entertainment dedicate întregii familii.”

Articol susținut de Iulius Group

Comenteaza