Ce noutăți aduce reforma în educație: Bacalaureat nou, liceu profesional sau școală în spital / Șefa IȘJ Cluj: „Era clar nevoie de o schimbare”

Ce noutăți aduce reforma în educație: Bacalaureat nou, liceu profesional sau școală în spital /  Șefa IȘJ Cluj: „Era clar nevoie de o schimbare”
| Foto: ZIUA de CLUJ

Principalele elemente de noutate sunt că apar liceele profesionale, se schimbă bacalaureatul, se introdc evaluări noi chiar de la grădiniță și va apărea concepul de școală în spitale pentru copiii internați pe o perioadă mai lungă de timp.

Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Județean Cluj, a declarat, luni, că orice noutate „sperie”, dar consideră că era nevoie de anumite schimbări deoarece actuala lege a educației este din 2011 și există deja multe neconcordanțe între articole.

„Sper ca în Parlament să ajungă un proiect al educației articulat, pentru că este nevoie de o schimbare a legii. Acesta este din 2011, dar a suportat foarte multe modificări, iar astăzi nu mai există coerență între multe articole ale ei. La fel este și în cazul metodologiilor. Este clar că o reformă educațională se impunea. Personal, la o primă lectură a acestui proiect de lege, am fost și eu puțin debusolată. Ulterior, aprofundând-o am ajuns la concluzia că legea este bună, dar sigur că necesită propuneri de îmbunătățire”, a afirmat Marinela Marc.

Printre principalele noutăți prezentate de șefa IȘJ Cluj sunt: 

Vor apărea liceele profesionale: Vor exista trei categorii de licee: teoretice, vocaționale și profesionale. Ultimul înlocuiește liceele tehnologice și școlile tehnologice. Vor fi două rute de liceu profesional: trei sau patru ani, fiecare cu specificul său.

Bacalaureatul se schimbă: Noul „examen al maturității” ar urma să cuprindă o probă comună scrisă pentru mai multe materii: limba română, matematică, științe, geografie, istorie sau științe socio-umane. De asemenea, va mai fi și o probă facultativă. În ceea ce privește probele la limba străină, vor fi la două limbi diferite, și proba de competențe digitale, acestea se vor organiza ca și până acum, separat.

Se vor introduce noi evaluări: Apar trei evaluări noi. Acestea se vor face la finalul grupei mari din grădiniță și la finalul claselor zero și întâia. Va fi un raport de evaluare a competențelor cognitive, emoționale și sociale ale copilului, pentru a se asigura împreună cu familia că s-a ajuns la un nivel corespunzător de dezvoltare al celui mic.

• Apare conceptul de școală în spital: Va apărea conceptul de școală în spital. Copiii cu boli cronice sau cu alte afecțiuni, care necesită o perioadă de spitalizare mai îndelungată, vor fi școlarizați chiar în spitale, individual sau pe grupe, pentru a nu rămâne în urmă cu materia. 

Alocarea fondurilor pentru educație se va apropia de 6% din PIB: Alocarea suplimentară de fonduri ar fi de 11 miliarde de lei în 2023 şi astfel s-ar putea ajunge la 6% din PIB-ul alocat educaţiei.

Marinela Marc a mai transmis că în zilele următoare vor fi organizate dezbateri publice pe marginea noii legi a Educației, cu cadre didactice, primari, părinți, elevi, ONG-uri, ș.a.

Comenteaza