Cel mai mare salariu din Cluj: 5.300 euro pe lună

Cel mai mare salariu din Cluj: 5.300 euro pe lună
Acesta aparţine unui director de vânzări care coordonează operaţiunile unei companii cu sediul în judeţ, potrivit bazei de date a Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Salariul cel mai consistent al unui angajat din judeţ aparţine unui marketing manager, care coordonează operaţiunile unei companii şi care încasează lunar 19.900 de lei. Acesta este urmat de un salariat al unei companii de tehnologia informaţiei, cu 19.500 de lei, şi de un şef de şantier, remunerat cu 18.600 de lei.  

 

 

Potrivit evidenţelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, primele trei poziţii în topul salariilor sunt împărţite între domeniile management în marketing, tehnologia informaţiei (IT) şi construcţii. Cel mai mare salariu înregistrat ajunge la 19.900 de lei şi aparţine unui top manager responsabil de marketing. Pe poziţia a doua se situează un salariat din domeniul IT, cu un venit lunar de 19.500 de lei, urmat de un şef de şantier cu 18.600 de lei.

 

“Aceste salarii, deşi nu sunt mici, nu sunt reale. De regulă, cei care activează în sectorul privat ne declară salariile în aşa fel încât să achite cât mai puţine contribuţii. Mai mulţi clujeni ar putea avea salarii similare, doar că nu ne sunt declarate: valoarea premiilor de care beneficiază, ce e negociat pe deplasări. Dacă am lua în considerare întregul pachet salarial, atunci sumele ar fi mult mai mari decât cele înregistrate la ITM”, a explicat Daniel Păcuraru, inspector general al ITM Cluj.

 

Valoarea salariilor se stabileşte în funcţie de specificul cerinţelor unei slujbe, de competenţele pe care le are candidatul, precum şi de abilităţile pe care trebuie să le dobândească acesta pentru a face un rol de performanţă în domeniul său de activitate, susţine Alina Mărginean, communication officer la compania ISDC Cluj.

 

“Criteriile pe baza cărora se stabileşte oferta salarială pentru un IT-ist conţin mai mulţi factori: strategia de business a companiei, standardele de viaţă şi de pe piaţa muncii, rolul angajatului în companie şi performanţa generală. Salariile mari pot fi atribuite cel mai probabil analiştilor programatori. Pe lângă salariul fix, angajaţii domeniului informatic beneficiază şi de un sistem de bonusuri de performanţă”, a explicat Mărginean.

 

“îmi este greu să cred că un şef de şantier poate să aibă aşa un salariu. în acelaşi timp, această remuneraţie nu poate să o aibă un director general al unei firme de construcţii, pentru că e prea mic. Cei 18.600 de lei ar putea fi salariul unui acţionar mai mic din construcţii”, a replicat Mircea Timofte, preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Transilvania Construcţii.

 

Şeful ITM susţine că la cealaltă extremă se situează muncitorii calificaţi din construcţii, categoria cea mai prost plătită: 100 lei/zi. “Cu siguranţă, salariile de top din Cluj sunt oferite de către companiile străine. într-o multinaţională, salariile pornesc de la 400 euro/lună pentru un începător şi depăşesc 3.000 euro/lună pentru top management”, a precizat Liliana Graure, director al Manpower Cluj, companie de resurse umane.

 

Salariile cele mai mari din judeţ

 

1. Manager marketing    19.900 lei

2. Analist IT                     19.500 lei

3. Şef şantier                   18.600 lei

4. Programator                14.300 lei

5. Director bancă             13.300 lei

6. Director vânzări          13.000 lei

7. Consilier juridic           9.000 lei

 

Sursa: ITM Cluj

Comenteaza