Chioşcarii din Mărăşti s-au dus peste Emil Boc: "În momentul în care ne-aţi mutat de acolo, am murit!"

Chioşcarii din Mărăşti s-au dus peste Emil Boc: "În momentul în care ne-aţi mutat de acolo, am murit!"

Somaţi de Primăria Cluj-Napoca să îşi mute gheretele până în 15 martie, chioşcarii din Piaţa Mărăşti, se tem că vor falimenta şi au venit în şedinţa Consiliului Local de ieri să îi ceară primarului să nu îi izgonească, ci să îi includă în proiectul de modernizare a zonei.

Chioşcarii au primit o somaţie de la primărie prin care prin care erau anunţaţi că în data de 15 martie tarabele le vor fi ridicate, dacă proprietarii lor nu le vor muta.

Oamenii au încercat în mai multe rânduri, fără succes, să înduplece administraţia locală. Aceştia spun că îşi desfăşoară activitatea în zonă de 20 de ani, nu au creat probleme nimănui şi se tem că dacă îşi vor muta chioşcurile în zona IRA, unde li s-a propus, vor da faliment. Luni, au venit în Consiliul Local şi, la finalul şedinţei, au solicitat ajutorul primarului.

“Noi nu suntem împotriva modernizării. Vrem ca acest oraş, într-adevăr, să arate frumos şi pentru noi, pentru clujeni şi pentru vizitatorii străini. Într-adevăr, poate că a ajuns şi la urechile dvs că zona respectivă are o anumită faimă din cauza unor persoane care sunt certate cu buna convieţuire, să nu spun altceva. De aceea, repet: noi vă rugăm insistent ca acest program de modernizare să ne includă pe noi integral. Nu ar fi o mare problemă – poate fi o investiţie din partea primăriei, poate fi o investiţie din partea noastră. Doar dvs să aveţi bună voinţa şi înţelegerea pentru probleme noastre. Eu spun că un oraş nu se poate lipsi de comerţul stradal, care există în toată lumea civilizată. Sigur, noi vrem să-l facem la standardele anului 2021 şi suntem de acord”, a afirmat unul dintre chioşcarii veniţi la şedinţă.

“Ar fi trebuit să vă gândiţi la noi pentru că avem 20 de ani de când stăm în amplasamentul respectiv şi am putea fi introduşi în sistemul dvs. de modernizare a zonei cu condiţia din partea noastră să ne încadrăm după modelul pe care dvs. probabil că ni l-aţi dat. Un comerciant are produse pentru a avea vânzări şi, astfel, pentru a putea trăi şi a-şi putea plăti dările la stat, chirie şi aşa mai departe. Noi acolo nu avem niciun fel de posibilitate şi am dori, dacă sunteţi buni, să ne faceţi o favoare. În ce sens? Să votaţi ca să fim cuprinşi în sistemul dumneavoastră de modernizare a zonei. Acum suntem aproximativ 10 chioşcuri. Nu putem trăi, familiile noastre de acolo îşi câştigă existenţa. În momentul în care ne-aţi mutat de acolo, am murit, clar! Am murit şi gata!”, a atras atenţia un alt chioşcar nemulţumit.

Emil Boc le-a spus cetăţenilor nemulţumiţi că gheretele nu mai sunt în pas cu vremurile.

“Aceste construcţii au fost specifice anilor ‘90 şi, nimeni nu spune, au fost bine venite, au fost necesare, dar Clujul a trecut la o altă etapă, diferită de cea de tarabe a anilor ‘90. Şi avem nevoie să ţinem cont de oraş, pentru a-l duce în continuare în această direcţie”, le-a explicat Emil Boc.

Primarul s-a oferit să poarte în următoarea perioadă discuţii cu cetăţenii afectaţi de aceste schimbări şi să le ofere alternative, conforme cu noua direcţie de dezvoltare a oraşului, însă a respins din start  ideea ca tarabele să rămână pe acelaşi amplasament.

“Mi-am arătat toată disponibilitatea ca, în cadrul legal şi în soluţiile existente, să căutăm o soluţie alternativă pentru dumneavoastră. Dar pe aceeaşi locaţie nu vor mai rămâne, asta este clar, pentru că eu nu pot să fiu în oraşul acesta o piedică în calea modernizării lui. Personal, sunt solidar cu dumneavoastră, dar mie oraşul îmi cere să iau decizii care sunt şi nepopulare câteodată şi nu mulţumesc pe toată lumea, dar un oraş nu poate merge mai departe dacă nu faci ceea ce trebuie pentru oraş, nu ceea ce trebuie neapărat pentru mine sau pentru dumneavoastră. Nu merge locaţia pe care v-am propus-o? Ne întoarcem şi discutăm soluţii. Dar acea zonă fundamentală, vizibilă şi de maximă importanţă pentru oraş trebuie să treacă la nivelul următor, altfel eu sunt o frână în calea modernizării acestui oraş”, le-a răspuns primarul Emil Boc.

Potrivit edilului, în urma proiectului de modernizare a zonei, aceasta va deveni un spațiu public deschis. “Vor fi amenajate bănci, va fi amenajat un spațiu pentru cetățeni pe care să îl poată utiliza în sensul bun al cuvântului”, a explicat Emil Boc în urmă cu câteva zile. Proiectul include şi modernizarea staţiei de transport în comun.

Comenteaza