Chiriile continuă să scadă la Cluj, vânzările cresc. Mănăştur, vedeta pieţei imobiliare

Chiriile continuă să scadă la Cluj, vânzările cresc. Mănăştur, vedeta pieţei imobiliare
Criza de parcări | Foto: nelubalandaniel.wordpress.com

După mai bine de două luni de incertitudini, piața de apartamente de vânzare își reia tendința pozitivă, având creșteri marcate la prețul mediu pe metru pătrat în principalele cartiere ale municipiului Cluj-Napoca.

Această revenire se află pe fondul relaxării restricțiilor specifice perioadei, ceea ce a scos din expectativă clienții cumpărători. Cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în cartierul Mănăștur, unde în luna mai prețul mediu este de 1.513 euro/mp, o creștere de 12.67% comparativ cu aprilie.

Alte creșteri de prețuri, ceva mai temperate, dar totuși remarcabile, s-au înregistrat  în cartierele Mărăști, Grigorescu și Plopilor. Astfel, în Mărăști, prețul mediu de vânzare pentru apartamente în luna mai este de 1.817 euro/mp, o creștere de 6,7% comparativ cu aprilie, iar în Grigorescu creșterea a fost de doar 5,5%, de la 1.545 la 1.630 euro/mp.

Această revenire a interesului cumpărătorilor pentru cartierele tradiționale se explică prin concretizarea intențiilor de tranzacționare ale unor clienți care au avut disponibilități financiare și înainte de aplicarea restricțiilor, iar acum sunt în măsură să marcheze investiția, sunt de părere specialiștii Blitz.

La polul opus, se remarcă stagnări sau chiar scăderi de prețuri în unele zone, semn că piața este în plină mișcare și reașezare. În zona centrală, prețurile apartamentelor au scăzut în luna mai cu 0,26% , până la 1.929 euro/mp. Scăderi s-au înregistrat, de asemenea, în cartierele Bună Ziua, cu o scădere de 1,33% până la valoarea de 1.704 euro/mp și Zorilor, cu o diminuare a prețului de 3,43%, până la 1.635 euro/mp.

"În Florești la apartamente de vânzare se remarcă o corecție de preț de 3,1%, ajungând astfel la valoarea de 935 euro/mp. E important de menționat că această corecție în Florești vine după patru luni consecutive de creșteri, iar astfel e vorba de o ajustare locală".

Chiriile la apartamente continuă corecțiile și în luna mai

Luna mai a continuat tendința de scădere a chiriilor la apartamente, cu o reducere de 5,5% a prețului, până la valoarea medie de 378 euro lunar, fiind astfel a patra lună consecutivă de corecții. Cel mai mult a avut de suferit zona centrală, unde s-au redus chiriile la apartamente cu 9,7%, până la 407 euro/lună.

Scăderi mai puțin accentuate, dar relevante, au fost resimțite și în cartierele Grigorescu, cu o scădere de 8,5%, până la 331 euro/lună, și Zorilor, cu o scădere de 7,8%, chiria pe lună la un apartament fiind astfel 375 euro.

În Florești, la apartamente de închiriat trendul a fost pozitiv, cu o creștere a chiriilor de la 260 euro/lună în luna aprilie, la 283 euro/lună în mai, respectiv cu 8,85%. Specialiștii Blitz pun acest fapt pe seama schimbării structurii anului universitar și a muncii online, care a influențat necesitățile de deplasare.

Astfel, studenții și angajații companiilor cu sediul în zonele centrale au lucrat mai mult de acasă și s-au reorientat spre zone cu chirii mai accesibile, chiar dacă aflate la distanțe mai mari față de centru. Această tendință a chiriilor se va perpetua în următoarele săptămâni, sunt de părere specialiștii Blitz, până la clarificarea situației legate de starea de alertă și la pachetul de măsuri economice planificat de autorități.

Comenteaza