Chiriile din Cluj și-au domolit prețurile în ultimele luni, după o scumpire de 150 euro în ultimul an. Garsonierele s-au ieftinit cel mai mult

Chiriile din Cluj și-au domolit prețurile în ultimele luni, după o scumpire de 150 euro în ultimul an. Garsonierele s-au ieftinit cel mai mult

Prețurile apartamentelor de închiriat din Cluj-Napoca s-au menținut constante de la începutul anului, cu mici corecții pe alocuri, însă față de aceeași perioadă a anului trecut, unele apartamente din oraș s-au scumpit cu 150 de euro/lună.

Interesul pentru chirii se menține constant și în luna februarie, românii au vizualizat cu 7% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare față de aceeași perioadă a anului trecut și realizând cu 30% mai multe contactări, conform datelor platformei de imobiliare storia.ro.

Prețurile chiriilor rămân pe un „platou” la Cluj

În Cluj-Napoca chiriile medii au scăzut cu 1% față de luna trecută, iar prețurile s-au menținut destul de constante în ultimele trei luni, cu excepția unor corecții mici.

Chiriile din Cluj și-au domolit prețurile în ultimele luni, după o scumpire de 150 euro în ultimul an. Garsonierele s-au ieftinit cel multSursă grafic: storia.ro

Față de aceeași perioadă a anului trecut, chiriile în municipiul Cluj-Napoca s-au scumpit cu 20%. Cea mai mare diferență de preț față de 2022 o regăsim la apartamentele cu trei camere, care au ajuns să coste în prezent cu 150 de euro (echivalentul a circa 740 de lei) mai mult.

În țară, în luna februarie, prețurile chiriilor s-au menținut constante, comparativ cu luna ianuarie. Cele mai mari scăderi ale chiriilor au fost observate în cazul apartamentelor de trei camere din Constanța, unde prețul solicitat este cu 7% mai mic, și în Cluj-Napoca în cazul garsonierelor, unde acesta a scăzut cu 3%. În același timp, cele mai mari creșteri de la o lună la alta s-au înregistrat în Arad, la apartamentele cu două camere (9%), în Sibiu la garsoniere, unde există majorări de 8%, și în Brașov și Oradea la apartamentele cu două camere, unde creșterea prețului mediu este de 7%, mai arată sursa citată.

Chiriile din Cluj și-au domolit prețurile în ultimele luni, după o scumpire de 150 euro în ultimul an. Garsonierele s-au ieftinit cel multSursă grafic: storia.ro

Față de luna ianuarie, numărul de pagini vizualizate în februarie e cu 6% mai mic, iar cel al contactărilor cu 10% mai scăzut, ceea ce e de așteptat într-o lună mai scurtă. Durata de timp în care anunțurile de închiriere au rămas active a fost cu 28% mai mică față de luna ianuarie și cu 8% în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, fapt care confirmă efervescența pieței.

În ceea ce privește prețurile medii, analiza cuprinde cele mai mari 10 orașe din țară și evidențiază faptul că prețurile rămân relativ constante față de luna ianuarie, cele mai mari majorări ale chiriilor s-au înregistrat la apartamentele cu două camere. În capitală se păstrează tendința la nivel de țară și se observă doar prețuri moderate.

În luna februarie au existat creșteri moderate ale prețurilor chiriilor din capitală, cele mai mari majorări înregistrându-se în sectorul 2, de 5%. Singurul sector în care s-au înregistrat mici scăderi este sectorul 5 (-1%). Așadar, prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere s-au încadrat între 260 de euro (în sectorul 5) și 370 de euro (în sectorul 1). Apartamentele cu două camere au avut prețuri medii cuprinse între 410 euro (sectoarele 4 și 6) și 600 de euro (sectorul 1), iar cele de trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 499 euro (în sectorul 6) și 890 de euro (sectorul 1). În categoria apartamentelor de patru camere, prețurile medii s-au încadrat între 500 de euro (sectorul 6) și 1925 de euro (sectorul 1). Față de aceeași perioadă a anului trecut, în februarie chiriile din capitală au un preț mediu mai ridicat cu 17%.

Comenteaza