Cine era Mircea Popescu, clujeanul milionar în Bitcoin, găsit înecat în Costa Rica

Cine era Mircea Popescu, clujeanul milionar în Bitcoin, găsit înecat în Costa Rica
| Foto: tokensboss.com

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat moartea, în Costa Rica, a românului Mircea Popescu, însă familia nu a cerut deocamdată asistență consulară și nu se știe dacă sunt persoane care au acces la unitățile de bitcoin deținute de Popescu, închise într-un portofel virtual parolat.

Clujeanul de 41 de ani spunea că ar avea un milion de criptomonede, însă, unii analiști sunt de părere că ar fi vorba doar de câteva zeci de mii.

Playa Ermosa este un paradis care oferă una dintre cele mai intense experiențe de surf din lume datorită apelor ei agitate, cu valuri de până la 13 metri. Din cauza curenților puternici, înotul nu este recomandat. Este locul unde Mircea Popescu a fost găsit înecat.

Agenția de Investigații Judiciare din subordinea Curții Supreme de Justiție din Costa Rica este instituția care anchetează moartea românului. Ambasada României din Mexic, acreditată în republica din America Centrala, este ținută la curent cu investigațiile. Misiunea diplomatică a transmis că până acum nu a primit nicio solicitare de asistență consulară din partea familiei lui Mircea Popescu.

Raportul autopsiei în cazul morții românului nu a fost încă finalizat. De când s-a aflat despre sfârșitul lui, pe Twitter dar și pe alte platforme unde se discută despre criptomonede nu se mai opresc comentariile.

Unii îl considerau pe Mircea Popescu “părintele toxicității Bitcoin”, un veteran al industriei de criptomonede. El afirma că deține un milion de monede digitale, deși estimări conservatoare i-au evaluat portofoliul la câteva zeci de mii.

Cine a fost Mircea Popescu

„Român prin rezidență, provocator prin ocupație și 'cel mai mare scriitor de povești erotice' prin autoproclamare, Popescu lasă în urmă o moștenire împrăștiată pe atât de multe bloguri și forumuri încât a fost dificil chiar și în timpul vieții să separi omul de mit”, scrie Bitcoin Magazine despre acesta, citat de hotnews.ro. 

Popescu, despre care se zvonește că ar fi unul dintre cei mai mari posesori individuali de bitcoini din lume, a afirmat că deține un milion de monede digitale deși estimările mai conservatoare îi evaluează portofoliul la zeci de mii.

Născut la Cluj-Napoca, Popescu a fost unul dintre cei mai timpurii și ambițioși antreprenori din domeniul crypto, fiind cunoscut pentru fondarea MPEx, o platformă de tranzacționare a bitcoin.

Fondat în 2012, site-ul a fost unul dintre primele care au intermediat vânzările de bitcoin, lucru care a stârnit furia Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite ale cărei puteri Popescu încerca să le submineze la tot pasul.

Clujeanul a devenit faimos după ce a fost prima persoană care a combătut în public înșelătoriile cu criptomonede, devenind un critic vocal al Ripple (compania care a lansat XRP), precum și a Bitcoins Savings & Trust, despre care s-a confirmat ulterior că a fost o schemă piramidală.

Acțiunile sale, pe atunci ceva cu totul nou, i-au adus o legiune de fani și au stabilit tonul pentru ceea ce avea să fie semnătura sa: un brand agresiv și fără menajamente de evanghelism bitcoin care îi fac moștenirea una de durată în pofida instanțelor de sexism, bigotism și antisemitism. Blogul său, Trilema.com, conține exemple a tuturor celor trei, potrivit Bitcoin Magazine.

Cel mai notoriu act al său a fost însă punerea unei recompense pe capul dezvoltatorului bitcoin Pieter Wuille într-o postare care poate fi citită și ca un argument tehnic în mai multe straturi despre validarea tranzacțiilor crypto.

„Bitcoin nu este aici pentru ca tu să-ți dai cu părerea despre el. Bitcoin este aici să îți schimbe profund și adesea dureros viața (...) indiferent dacă ești de acord sau nu, indiferent dacă îți dai permisiunea sau nu, indiferent dacă crezi că este 'acceptabil' sau orice altceva. Nimeni nu te-a întrebat”, a afirmat acesta.

Comenteaza