Cinematografia indiană vine la Cluj cu cinci producții inspirate din întâmplări adevărate

Cinematografia indiană vine la Cluj cu cinci producții inspirate din întâmplări adevărate

Zilele Filmului Indian au loc în perioada 8 - 12 februarie 2023, la Cinema Arta din Cluj-Napoca. Vor fi proiectate cinci producții cinematografice cu povești reale sau inspirate din realitate.

Filmele abordează subiecte importante, precum: relația omului cu natura, protecția mediului înconjurător, dreptul la libertate, legătura cu pământul, agricultura ecologică și biodiversitatea.

  • Moving Upstream: Ganga (Documentar, 2021) – Regizat de Shridhar Sudhir. Filmat pe parcursul a șase luni și a 3000 km de-a lungul fluviului Gange, documentarul lui Sudhir explorează  ideea de călătorie pe jos și relația omului cu natura. Călătoria începe de la insula Gangasagar în Bengalul de Vest, stat din India, și continuă în amonte până la Gangotri, locul de unde izvorăște râul în Munții Himalaya. Documentarul se adresează în special unui public urban, care nu este familiarizat cu realitatea din India rurală. Moving Upstream: Ganga, este o încercare de a documenta poveștile râurilor din India. Documentarul va fi proiectat în 8 februarie, la ora 18.
  • Taledanda (Dramă, 2022) – Regizat de Praveen Krupakar. Filmul spune povestea lui Kunna, un bărbat cu dizabilități intelectuale din comunitatea tribală Soliga. Acesta se opune tăierii a peste 100 de copaci și este arestat pe motiv că maltratează  ofițeri guvernamentali. Taledanda abordează tema conservării naturii și în același timp cultura și tradițiile triburilor Soliga, locuitori indigeni din zonele muntoase ale regiunii Karnataka. Puteți viziona filmul în 9 februarie, la ora 18.
  • The seeds of Vandana Shiva (Documentar, 2022) – Regizat de James Becket și Camilla Becket. Documentarul dezvăluie povestea biografică a Dr. Vandana Shiva, activistă recunoscută pe plan mondial, promotoare a libertății semințelor,  militantă a corporațiilor mari din domeniul agriculturii industriale și a organismelor modificate genetic. Filmul se concentrează pe modului în care activista a ajuns să aibă această gândire, dar și pe lupta dintre două viziuni pentru hrănirea lumii: modelul industrial capitalist și cel ecologic. Acest film se poate vedea în 10 februarie, de la ora 18.
  • Once upon a village (Documentar, 2021) – Regizat de Srishti Lakhera. Documentarul spune povestea a două femei, una de 80 de ani și cealaltă de 19 ani. Acestea trăiesc alături de alți 5 locuitori rămași ai unui sat abandonat.  Cele două se luptă cu alegerea de a pleca la oraș și de a trăi o viață alienată sau de a rămâne într-un sat uitat de lume. Filmul abordează subiecte sensibile, precum vulnerabilitatea bătrânilor care trăiesc singuri, vinovăția și neputința membrilor familiei care nu știu ce pot face pentru părinții în vârstă care nu vor să-și părăsească casa. Proiecția filmului va fi în 11 februarie, la ora 17:30.
  • Sijou (Dramă istorică, 2021) – Regizat de Vishal Chaliha. Sijou este un călugăr care locuiește într-o mănăstire budistă din Nord-Estul Indiei. Acesta își aduce aminte de copilărie, locuind alături de tatăl său în satul Saikkhonguri, aproape de granița cu Bhutanul. Viața lui se schimbă drastic când devine victima brutalității sistemului feudal din Bhutan dinainte de 1958. Până la introducerea sistemului monetar, economia Bhutanului se baza integral pe plăți în natură și sclavie. Filmul aduce în lumină efectele unui sistem barbar. Proiecția va fi în 12 februarie, la ora 18.

Prețul unui bilet de adult este de 20 de lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari se aplică o reducere de 5 lei.

Biletele pot fi achiziționate online, de pe site-ul eventbook.ro, și de la casieria Cinema Arta, de pe Str. Universității nr.3.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India.

Comenteaza