Video Cinematografia nordică, celebrată la TIFF 2023. Inglourious Basterds in variantă finlandeză, satire sau comedii negre, printre filmele propuse în Focus Nordic

Cinematografia nordică, celebrată la TIFF 2023. Inglourious Basterds in variantă finlandeză, satire sau comedii negre, printre filmele propuse în Focus Nordic

TIFF va oferi cinefililor la ediția din 2023, un program dedicat cinematografiei din țările nordice, în urma unei colaborări cu Festivalul de Film Goteborg din Suedia și cu alte instituții de cinematografie din Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc la Cluj în perioada 9 – 18 iunie 2023, anunță Focus Nordic, cel mai mare astfel de program din istoria festivalului, dedicat cinematografiei din țările scandinave.

Programul marchează o colaborare cu Festivalul de Film Göteborg (Suedia), dar și cu institute de film din toate cele cinci țări.

„În 2023, TIFF continuă tradiția colaborării cu alte mari evenimente de cinema din lume și propune un carte blanche curatorilor Festivalului de Film de la Goteborg (27 ianuarie - 5 februarie 2023), care vor contribui la selecția de filme din Focus Nordic. Cu o istorie de peste 40 de ani, festivalul de la Goteborg este cel mai important eveniment de profil din regiune și oferă cinematografiei nordice o platformă generoasă și sonoră de promovare printr-o competiție dedicată și programe pentru industrie", transmit organizatorii TIFF.

Din programul Focus Nordic vor face parte proiecții de film, cine-concerte, dar și invitați speciali, evenimente sau expoziții.

Peste 25 de filme vor fi incluse în Focus Nordic, multe fiind proiectate în premieră pentru țara noastră, mai anunță organizatorii festivalului de film de la Cluj.

Printre primele titluri confirmate se numără:

  • Hipnotizantul Sisu (Finlanda, 2022), regizat de Jalmari Helander. Plasat în 1944, filmul spune povestea unui fost soldat care descoperă o cantitate considerabilă de aur în pământurile înghețate ale Laponiei, dar planurile lui sunt întrerupte violent de o unitate de naziști în retragere spre Germania. Aici începe o luptă intensă între finlandezul care pare de neclintit și răzbunătorii naziști. Comparat de critici cu Inglourious Basterds (r. Quentin Tarantino, 2009) pentru subiect, ritm și umor, Sisu a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Toronto 2022 și a fost multi-premiat la Festivalul de Film de la Sitges 2022: „Fără să-și piardă substanța, filmul e plin de momente hilare și imagini splendide […] E o călătorie în care regizorul reușește să mențină și să intensifice forța de la început, creând un film captivant și bizar” (Cineuropa).
  • Comedia neagră Driving Mum (r. Hilmar Oddsson, Islanda, 2022). Vrând să îi îndeplinească ultima dorință a mamei sale, un bărbat de vârstă mijlocie pleacă într-o călătorie cu aceasta, chiar dacă ea nu mai este în viață. Aventura neobișnuită se dovedește a fi una inițiatică, plină de revelații și de umor. Driving Mum a câștigat Marele Premiul al Festivalului de Film Tallin Black Nights 2022.

  • Din selecția Festivalului Internațional de Film de la Cannes 2022, unde a concurat pentru premiul Un Certain Regard, spectatorii vor putea urmări satira Sick of Myself (r. Kristoffer Borgli, Norvegia, 2022). Când iubitul ei devine cunoscut ca artist contemporan și primește atenție de la o lume întreagă, o tânără din Oslo e cuprinsă de gelozie și începe să facă gesturi extreme ca să atragă, la rândul ei, atenția și simpatia oamenilor.

  • Tot de la Cannes, în cadrul Focus Nordic spectatorii vor avea ocazia să revadă și Triangle of Sadness / Triunghiul Tristeții (r. Ruben Östlund, Suedia, 2022), marele câștigător al Premiului Palme d’Or, triplu nominalizat la Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun Film.

TIFF anunță pentru 2023 colaborări importante cu Swedish Film Institute, Danish Film Institute, Finnish Film Foundation, Norwegian Film Institute şi Icelandic Film Centre. 

"Focus Nordic la TIFF este posibil cu sprijinul Ambasadei Suediei la București, Ambasadei Regale a Danemarcei în România, Ambasadei Regatului Norvegiei în România și Ambasadei Republicii Finlanda în România. Programul este sprijinit de Departamentul de Limbi și Literaturi Scandinave - Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca", mai transmit organizatorii TIFF.

Cea de a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 9 - 18 iunie 2023.

Editor web: Nicușor Mitrea

Comenteaza