Consiliul Județean face lămuriri. Diferența între perioada de valabilitate și durata de execuție din autorizația de construire

Consiliul Județean face lămuriri. Diferența între perioada de valabilitate și durata de execuție din autorizația de construire
| Foto: Facebook.com/cjcluj

În activitatea curentă a direcției de urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj apar frecvent neclarități referitoare la perioada de valabilitatea trecută în autorizația de construire (AC), respectiv la durata de execuție din aceasta.

Așadar, potrivit reprezentanților forului administrativ județean:

1. Perioada de valabilitate a autorizație de construire este cea scursă de la data emiterii autorizației de construire până la data înștiințării începerii lucrărilor de construire. Este perioada de elaborare a proiectului tehnic, de căutare a constructorului, a dirigintelui de șantier, a materialelor, a echipamentelor și al celorlalte activități de pregătire în vederea demarării lucrărilor de construire. Perioada de valabilitate se stabilește de autoritatea publică și este de 12 până la 24 de luni.

2. Durata de execuție din autorizația de construire este durata scursă de la data înștiințării începerii lucrărilor până la finalizarea acestora. Cu alte cuvinte, este durata în care se execută toate lucrările de construire. Durata de execuție se regăsește în autorizația de construire.

Lucrările pot să înceapă doar în perioada de valabilitate a autorizației. Data începerii lucrărilor se anunță la emitentul autorizației prin utilizarea formularului tipizat - https://www.cjcluj.ro/.../COMUNICARE%20PRIVIND...).

Data finalizării lucrărilor se anunță la emitentul autorizației de construire prin utilizarea formularului tipizat - https://www.cjcluj.ro/.../COMUNICARE%20PRIVIND... Nu se poate prelungi și perioada de valabilitate și durata de execuție. Este posibilă doar o prelungire și doar pentru una dintre ele.

Cazuri speciale:

1. Dacă, în perioada de valabilitate a autorizației de construire, nu a fost înștiințată data începerii lucrărilor la autoritatea emitentă a autorizației de construire, atunci durata de execuție se calculează din a doua zi după emiterea autorizației.

2. În cazul în care lucrările nu pot demara în perioada de valabilitate, se poate solicita prelungirea perioadei de valabilitate a autorizației cu maximum 12 luni. Pentru prelungire este necesară depunerea unei cereri cu minimum 15 zile lucrătoare premergător datei expirării.

3. În cazul în care lucrările nu se pot finaliza în timpul duratei de execuție, se poate solicita prelungirea duratei de execuție cu maximum 12 luni. Pentru prelungire este necesară depunerea unei cereri cu minimum 15 zile lucrătoare premergător datei expirării.

4. Dacă lucrările nu s-au finalizat pe durata prelungirii duratei de execuție este necesara obținerea unei noi autorizații de continuare și terminare lucrări.

5. Durata de execuție este stabilită de către proiectant în funcție de capacitatea tehnico-economică a investitorului.

Comenteaza