Clădirea Primăriei din Piața Unirii nr. 2 intră în renovare. Lucrări estimate la peste 1 milion de euro

Clădirea Primăriei din Piața Unirii nr. 2 intră în renovare. Lucrări estimate la peste 1 milion de euro

După aproape doi ani în care a stat acoperită, clădirea Primăriei din Piața Unirii nr. 2 va intra în renovare. Municipalitatea a lansat deja licitația pentru lucrările de reabilitare și consolidare a imobilului monument istoric.

Este vorba despre clădirea lipită de Primăria veche, de la numărul 1, și Cofetăria Carpați. Clădirea datează din secolul al XVIII-lea, iar renovarea și consolidarea sa reprezintă o lucrare destul de complicată deoarece se dorește păstrarea elementelor arhitecturale specifice.

Imobilul are o suprafață de 1.102 metri pătrați și este deținut în cea mai mare parte de municipalitate, câteva apartamente din imobil aparținând unor firme private. În prezent în această clădire funcționează mai multe servicii ale Primăriei Cluj-Napoca (biroruri care țin de Direcția de Taxe și Impozite), Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu și câteva spații comerciale private (Subway și Submarine).

Imobilul este monument istoric, cu denumirea ”Casă din secolele XVI-XVIII”, are planimetria în formă de C, este compus dintr-o aripă centrală, paralelă cu latura de sud al pieței, o aripă secundă, aliniată cu laturile de vest ale parcelei și o aripă de sud. Clădirea are regim de înălțime: Sp+P+1E.

”Obiectivul proiectului este realizarea lucrărilor de reabilitare, restaurare, consolidare, modernizarea și valorificarea durabilă a fațadelor clădirii, a spațiilor interioare care aparțin Municipiului Cluj-Napoca, respectiv amenajarea curții”, se arată în caietul de sarcini.

Amplasamentul este o componentă a ansamblului urban „Centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca”, fiind încadrat în zona de protecție (distanță 100 m) a mai multor monumente istorice din zonă.

În prezent, curtea interioară este betonată și placată cu plăci de ciment, iar curtea sudică este asfaltată. Accesul pietonal se realizează prin poarta gangulului de acces, dinspre Piața Unirii.

Elementele arhitecturale, restaurate și puse în valoare

Ce lucrări sunt avute în vedere: modernizarea, reabilitarea, restaurarea și/sau conservarea elementelor arhitecturale valoroase, reabilitarea anvelopei, restaurarea tututor componentelor artistice din piatră, metal, lemn, picturi murale stucatură, eliminarea cauzelor degradăriii construcției, înlocuirea și modernizarea instalațiilor, realizarea iluminatului architectural, lucrări de creșterea confortului, eficientizarea energetică, sistematizarea pe verticală și amenajarea spațiilor exterioare adiacente a curților interioare, realizarea de spații verzi, realizarea împrejmuirii, repararea celei din zidărie.

Prin proiect se propune revenirea la o configurație spațială cât mai apropiată de cea inițială, luând în considerare o reorganizare pe zone funcționale, conform necesităților și caracterului diferitelor servicii ale primăriei.

Se păstreză accesele existente către subsol, parter și etaj, se propune desfacerea compartimentărilor realizate ulterior, deschiderea golurilor înzidite și revenirea la configurația inițială a partiurilor. Pentru accesul la etaj se vor folosi cele două scări existente. Curtea interioară se va reamenaja, respectiv repava cu plăci de piatră și vor fi amenjate și spații verzi cu vegetație înaltă în jardiniere.

În privința elementelor arhitecturale valoroase, se propune identificarea tuturor componentelor artistice, conservarea, restaurarea și punerea lor în valoare. ”Componentele care se vor pune în valoare sunt de diferite tipuri, cum ar fi: elemente din fier forjat - balustrada, lampadar din casa scării - elemente din piatră naturală - ancadramente, profilaturi, glafuri, brâuri, cornișe, stâlpi, coloane, balustrade, pardoseli, trepte -, elemente decorative din stucatură, tencuieli de var cu straturi de văruieli/zugrăveli monocrome sau cu picturi; tâmplării vechi eclectice, clasicizante baroce - tocuri de lemn, căptușeli, ferestre, uși, împreună cu feroneriile acestora.

Durata de realizare a investiției este de 22 de luni.

Lucrările sunt estimate la valoarea de 5.587.847 lei. Ofertele la licitație pot fi depuse până în 26 martie.

Comenteaza