Cluj-Napoca este campionul național al concursurilor de soluții. Cea mai bună metodă de a asigura calitatea în dezvoltarea orașelor

Cluj-Napoca este campionul național al concursurilor de soluții. Cea mai bună metodă de a asigura calitatea în dezvoltarea orașelor

Cea mai bună metodă de a asigura calitatea în dezvoltarea orașelor sunt concursurile de soluții, la care oraşul Cluj-Napoca este campion naţional.

În planificarea urbană, un rol important îl are creativitatea. "Creativitatea e modul în care se leagă practici, activităţi, cunoştinţe şi oameni pentru un scop. Creativitatea există şi fără un scop, dar manifestarea ei este legată întotdeauna de o intenţie şi de o acşiune", crede Eugen Pănescu, arhitect urbanist, un membru activ al societăţii civile din Cluj. 

O practică relativ recentă, a prins rădăcini la Cluj-Napoca: este vorba despre concursurile de soluții pentru amenajarea urbană. Concursurile de soluții sunt cea mai bună metodă de a asigura calitatea în dezvoltarea orașelor deoarece asigură filtrarea celor mai bune soluții pentru beneficiar implicând profesioniști, administrația orașului și cetățenii, consideră arhitectul clujean Eugen Pănescu. 

"Concursurile de soluții asigură filtrarea unei participări de calitate pe anumite criterii bine discutate cu un grup de profesionişti şi administratori şi consultare publică pentru a se ajunge la o soluţie de top. Nu există o altă metodă care să îi facă competiţie pentru acest scop.

Există şi pe care cei care decid asupra concursurilor le numesc dezavantaje: ar fi consumul de timp mai mare, angregarea de resurse nu numai costuri, ci şi resurse umane şi în general, expunerea la dezbaterea publică, ceea ce pentru mulţi e un risc şi e un lucru nedorit. Aceste concursuri necesită trecerea prin toate aceste etape pentru a se asigura producerea calităţii, altfel fie sunt mascarade", adaugă arhitectul. 

În Cluj, concursurile de soluții au început odată cu planificarea bulevardului Eroilor și a Pieței Unirii în 2005-2006. În cei 15 ani ani care au trecut de la acel moment, orașul Cluj-Napoca a ajuns campionul național al concursurilor de soluții fiind organizate peste 10 concursuri ai căror beneficiari au fost administrația locală și județeană.

Comenteaza