Clujean: Testele de salivă dau rezultate eronate! Sunt cazuri cu teste de salivă negative, dar confirmate cu COVID

Clujean: Testele de salivă dau rezultate eronate! Sunt cazuri cu teste de salivă negative, dar confirmate cu COVID

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii vor introduce testele de salivă în şcoli şi grădiniţe în următoarea perioadă. Unii clujeni sunt sceptici cu privire la eficienţa acestora şi spun că testele de salivă oferă adesea rezultate eronate.

Ministerul Educaţiei face demersuri pentru estimarea numărului necesar de teste pe bază de salivă, pentru depistarea infecţiei noul coronavirus, pentru şcoli şi grădiniţe.

Unii clujeni spun că aceste teste de salivă nu vor reflecta situaţia reală a infectărilor deoarece dau adesea rezultate eronate. "Bună ziua! Vă scriu în legătură cu introducerea testelor pe bază de salivă în școli. Problema este că aceste teste sunt foarte ineficiente şi dau rezultate eronate.

Cunosc cel puţin 3 cazuri în care în cazul unor persoane confirmate cu COVID, testele cu salivă, făcute mai multe în fiecare caz, au ieşit absolut toate negative.

De aici ne putem imagina cam care ar fi consecințele, în cazul în care, în şcoli, ar fi luate aceste teste ca reper. Ca de obicei, la noi totul e făcut de mântuială, inclusiv introducerea acestor teste, care pot face mai mult rău decât bine", ne-a mărturisit un clujean pe numărul de WhatsApp al redacţiei. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că urmează să se stabilească tipul de test și cerințele minime de performanță. Testele "nu vor fi omologate, ci vor fi autorizate pe baza identificării acestor cerințe minime de performanță și de reglementare" și că este vorba "de zile până vor ajunge în școli și grădinițe.

Cîmpeanu a mai precizat că rezultatele pozitive ale testelor cu salivă nu pot fi raportate în Corona Forms, fiind doar un proces de screening, iar pentru trecerea în Corona Forms "ele vor trebui să fie confirmate prin teste PCR sau prin teste antigen rapid".

Comenteaza