Lecţia de viaţă a clujeanului nevăzător de la 6 ani, care a luat o nouă medalie olimpică la judo

Lecţia de viaţă a clujeanului nevăzător de la 6 ani, care a luat o nouă medalie olimpică la judo
| Foto: Libertatea

Alexandru Bologa, un sportiv de la Clubul Sportiv Lamont din Cluj-Napoca, care şi-a pierdut vederea la vârsta de 6 ani, aduce o medalie de bronz de la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, Japonia. 

Judoka român din Cluj-napoca, Alexandru Bologa, a cucerit medalia de bronz în cadrul cat. 60 kg, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, după ce a câştigat meciul cu uzbecul Şerzod Namozov. Este a doua medalie pentru delegaţia română, după cea a ciclistului Eduard Novak.

Alexandru Bologa, 25 de ani, sportiv complet nevăzător s-a născut la Derșida, în Sălaj, dar acum e stabilit la Cluj-Napoca. Acesta și-a trecut în cont al doilea bronz olimpic din carieră la Paralimpiadă, după cel din 2016, de la Rio, unde fusese cel mai tânăr participant.

Alex nu mai vede de la 6 ani, dar nu a cedat niciodată în fața provocărilor pe care viața i le-a scos în cale. La trei ani a început să-și piardă vederea, iar la 6 ani a orbit definitiv. "Acest sport mi-a schimbat viața. Simt că pot trece peste orice obstacol și m-a făcut întotdeauna să fiu învingător”, a povestit Alex, într-un interviu pentru Comitetul Paralimpic Român.

Alex a făcut școala generală și Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca. A absolvit două facultăți – Psihopedagogie Specială și Kinetoterapie și a găsit echilibrul perfect pentru a îmbina școala și sportul. Alex a ȋnceput să practice judoul în 2012, după organizarea unei selecții pentru nevăzători, ȋn mai multe centre destinate acestora, de antrenorii de la clubul Universitatea CSM Cluj.

Pregătit de antrenorii Tamaș Gergely și Gianina Andreica, Alex dovedește că orice limită poate fi depășită. Acesta a plâns atunci când părinţii nu au vrut să îl lase să facă acest sport. „A fost în momentul în care părinții s-au opus și au vrut să nu-l mai lase să facă judo. Mama lui i-a spus că nu vrea un bătăuș din copilul ei. El i-a explicat, plângând, ce înseamnă judo și așa a rămas la Cluj-Napoca”, a povestit Gianina Andreica, potrivit libertatea.ro

Alexandru Bologa:
Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro 2016 - loc 3, bronz
Campionatul European de Judo, UK, 2017 - loc 1, aur
Campionatul European de Judo nevăzători, 26 iulie 2019 - loc 1, aur
Jocurile Paralimpice de la Tokio 2020 - loc 3, bronz

Comenteaza