Update Video Foto Clujenii au cerut, primăria face. Cum va fi amenajată Pădurea-Parc Făget. "Nu va fi tăiat niciun copac!"

Clujenii au cerut, primăria face. Cum va fi amenajată Pădurea-Parc Făget. "Nu va fi tăiat niciun copac!"
Dezbatere publică. Concept de amenajare pădurea Făget
Clujenii au cerut, Primăria Face: cum va fi amenajată pădurea-parc Făget. "Nu va fi tăiat niciun copac!"
Clujenii au cerut, Primăria Face: cum va fi amenajată pădurea-parc Făget. "Nu va fi tăiat niciun copac!"
Clujenii au cerut, Primăria Face: cum va fi amenajată pădurea-parc Făget. "Nu va fi tăiat niciun copac!"
Clujenii au cerut, Primăria Face: cum va fi amenajată pădurea-parc Făget. "Nu va fi tăiat niciun copac!"
Clujenii au cerut, Primăria Face: cum va fi amenajată pădurea-parc Făget. "Nu va fi tăiat niciun copac!"

Cel mai noi proiect al municipalităţii cu privire la dezvoltarea laturii verzi a oraşului este Pădurea-Parc Făget, adică amenajarea unui amplasament restrâns din zona aflată în proximitatea Clujului în scopul creșterii calității acesteia ca loc de petrecere a timpului liber.

Conceptul face parte dintr-un proiect european, în care experți în amenajarea pădurilor urbane prezintă o serie de propuneri de intervenții minimale și în respect cu spațiul verde. Detalii despre amenajare au fost prezentate, marţi, în cadrul dezbaterii organizate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC). 

Primăria Cluj-Napoca și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADI ZMC) fac parte dintr-un consorțiu de orașe care dezvoltă astfel de spații, cu fonduri europene, alături de cinci capitale din Uniunea Europeană - Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb - dar și orașe importante din afara UE, precum capitala Serbiei, Belgrad, a Muntenegrului, Podgorica, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina.

Proiectul „URBforDAN" își propune să abordeze provocările actuale legate  de managementul sustenabil al patrimoniului natural al zonelor urbane din regiunea Dunării. Pentru rezolvarea acestor provocări iminente este nevoie de o abordare transnațională.

Valoarea totală a bugetului municipiului Cluj-Napoca pentru implementarea activității proiectului este 145.682 de euro, din care contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională (asistență financiară nerambursabilă), în procent de 85%, este de 123.829 de euro; cofinanțarea națională prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în procent de 13%, este de 18.938 de euro; contribuția proprie din bugetul local, în procent de 2%, este de 2.913 de euro. 

 

“Acest proiect este finanţat cu fonduri europene, prin programul Interreg. Au fost deja câteva grupuri de lucru, la care au participat reprezentanţi ai Universității Babeș-Bolyai, de la Facultatea de Mediu, arhitecţi, reprezentanţi ai societăţii civile. Proiectul este în parteneriat cu oraşe importante de la nivel european, unde se discută acest tip de amenjări în pădurile din zonele urbane, oraşe precum Budapesta, Viena, Zagreb, Belgrad”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca şi responsabil CIIC. 

Dezbatere publică. Concept de amenajare pădurea Făget

Primarul Emil Boc promite că niciun copac nu va fi tăiat în această pădure-parc, ideea proiectului (care vine de la clujeni) fiind votată în cadrul programului de bugetare participativă 2019. Lucrările de amenajare ar urma să înceapă în 2021. Pe viitor, municipalitatea îşi îndreaptă atenţia şi spre celelalte păduri din jurul oraşului. 

“Conceptul nu îl veţi întâlni în multe zone din Europa. Este o pădure de 40 ha; e şi produsul programului de bugetare participativă; clujenii au votat anul trecut covârşitor pentru ca această pădure să fie amenajată ca pădure-parc.

Niciun copac nu va fi tăiat, aducem plus valoare prin păstrarea biodiversităţii, prin amenajări speciale, printr-o creştere a calităţii spaţiului de relaxare şi agrement. Ne propunem ca obiectiv pentru anul acesta să lansăm licitaţia de proiectare şi execuţie, ca să putem începe anul viitor implementarea în teren, într-un timp cât se poate de rezonabil.

Mai este un proiect al Consiliului Judeţean în Pădurea Hoia, pe care îl vom susţine; după ce terminăm cu Baza La Terenuri ne gândim ce vom face cu pădurea din preajmă, nu are caracter public, dar căutăm căile legale să vedem cum putem amenaja şi acolo, apoi se adaugă cele 120 hectare noi de parc din oraş, cu peste 100 de milioane de euro”, a explicat edilul Clujului, Emil Boc.

În vederea amenajării minimale cu scop recreativ a zonei Pădurii Făget au fost implicaţi în proiect specialişti din cadrul UBB, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, arhitecţi, Serviciul Public Judeţean Salvamont - Salvespeo Cluj, Romsilva - Ocolul Silvic Cluj, precum şi reprezentanţi ai organizațiilor nonguvernamentale de profil.

Intervențiile în zona vizată vor respecta prevederile din codul silvic cu privire la amenajările permise în pădurile-parc și nu vor avea avea un impact negativ asupra patrimoniului natural. 

Conform planurilor arhitecţilor de la Atelier Mass, prezentate de Marius Moga, în pădurea-parc vor apărea platforme de activităţi şi educative, adăposturi pentru ploaie, zone de popas, panouri informative şi de acces şi trasee turistice. 

Ce se propune prin proiect:

- Accesibilitatea – dezvoltarea unor zone de acces cu panouri informative despre pădure, trasee, elemente naturale importante și puncte/zone de interes care scot în evidență biodiversitatea

- Trasee marcate -  cele forestiere și cărările deja utilizate aici vor fi baza unui traseu în buclă principal și a unor trasee secundare adiacente sau tip scurtătură care pot fi folosite pentru mersul pe jos, alergat sau cu bicicleta pe anumite segmente; se urmărește pe anumite zone diferențierea traseelor de biciclete față de cele pietonale și vor fi marcate distinct

- Signalistică – o parte va fi cu rol de atenționare, pentru a marca intersecția traseelor de biciclete cu cele ale drumeților; cealaltă parte de signalistică va marca punctele cu valoare naturală importantă (arbori remarcabili, diferite tipuri ale biodiversității)

- Puncte de popas – vor marca traseul în buclă principal și vor oferi punctual momente de odihnă și relaxare în șapte locuri; dimensiunea acestor popasuri este dată de prezența câtorva bănci și mese

- Microintervenții – platforme cu suprafață maximă de 15 mp și rolul lor variază în funcție de zona în care sunt amplasate și relief; au fost definite cinci platforme care pot susține activități de relaxare, de observare a reliefului (geologică), de protecție de ploaie (pergola), de informare despre ecosistem (educativă) și de susținere a unor evenimente diverse cu scopul de a înțelege mai bine valoarea și importanța ecosistemului pădurilor (amfiteatru)

Toate intervențiile propuse prin proiect vor fi realizate din materiale organice, cu precădere lemn. Nicio intervenție nui va avea nevoie de fundații pentru a fi cât mai non-invaziv cu mediul natural și pentru a asigura oricând posibilitatea de demontare fără a lăsa nicio urmă.

Amintim că Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu ADI-ZMC, a început activitățile pentru Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2030, proces care va fi realizat cu expertiza Băncii Mondiale. În perioada următoare va iniția consultări și dezbateri publice pe teme sectoriale importante în realizarea SIDU.

Având în vedere recomandările legale cauzate de criza produsă de coronavirus, dezbaterile programate pe durata lunii iulie sunt organizate cu ajutorul instrumentelor digitale. Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Comenteaza