Update Video Clujenii cer un utilaj de replantat arbori în oraș, după modelul Sibiu. VEZI cum lucrează / UPDATE: SURPRIZĂ, Clujul are utilajul!

Clujenii cer un utilaj de replantat arbori în oraș, după modelul Sibiu. VEZI cum lucrează / UPDATE: SURPRIZĂ, Clujul are utilajul!

O inițiativă cetățenească locală vizează achiziționarea de către municipalitatea clujeană a unui utilaj care permite mutarea arborilor dintr-un loc în altul în oraș fără a fi tăiați. UPDATE: Compania clujeană Eco Garden deţine un astfel de utilaj, pregătit să execute lucrări în oraş în această primăvară.  

UPDATE: Şi la Cluj există un utilaj similar (foto jos), pregătit deja să execute lucrări de relocare a copacilor. Compania clujeană Eco Garden Construct este cea care deţine utilajul. De altfel, Eco Garden este responsabilă de "partea verde" a multor proiecte de modernizare ale Primăriei Cluj-Napoca sau ale investitorilor privaţi din Cluj.

Clujenii cer un utilaj de replantat arbori în oraș, după modelul Sibiu. VEZI cum lucrează / UPDATE: SURPRIZĂ, Clujul are utilajul!

"Am achiziţionat anul acest utilajul. Poate reloca arbori din aliniamente stradale şi parcuri, face gropi pentru plantarea acestora. Astfel, arborii pot fi transportaţi sau depozitați în condiţii de siguranţă, fără să fie afectat sistemul radicular", a expilcat directorul general al Eco Garden Construct, Mircea Crăciun.

Utilajul de la Cluj are capacitatea de a scoate din pământ arbori cu înălţimi de până la 10 metri şi circumferinţa de 40-45 cm.

---

Ştirea iniţială:

“Vă încurajez să trimiteți o sesizare cu propunerea de a achiziționa utilajul ca să vedem răspunsul primăriei”, a propus președintele Asociației Societate Organizată Sustenabil Cluj, Adrian Dohotaru. “Culmea că un asemenea utilaj nu e scump deloc, comparativ cu prețul achiziționării continue de arbori din pepiniere”, a replicat un clujean. Inițiativa este încurajată de arhitectul șef al județului.

“Asta chiar ar merita ca proiect de bugetare participativă”, susține Claudiu Salanță. Locuitorii Clujului s-au plâns adesea de tăierea, cu sau fără justificare, a unor arbori de pe teritoriul municipiului, fie de către dezvoltatori imobiliari privați, fie chiar de către administrația locală, pentru concretizarea unor proiecte. 

Compania Terra Building a fost contractată pentru modernizarea Căii Dumbrăvii din Sibiu. „Lucrările au început cu protejarea vegetației existente. O parte dintre arbori, care nu sunt situați în zona lucrărilor, vor rămâne în teren. Cei care sunt amplasați în zonele în care se va interveni cu lucrări vor fi transplantați în alte spații din oraș, fiind extrași fie manual, fie mecanic.

Relocarea mecanică se va realiza cu un utilaj special, pentru a proteja rădăcinile, astfel încât arborii să nu fie afectați. E singurul utilaj din țară de aceste dimensiuni și prima dată când se folosește în România. Majoritatea vor fi replantați pe str. Maramureșului, o parte urmând să fie mutați în incinta Cimitirului Municipal.

Relocarea arborilor și protejarea vegetației a fost prevăzută de Primăria Sibiu de la bun început în caietul de sarcini și în contractul de lucrări. La finalul lucrărilor este prevăzută plantarea a peste 200 de arbori noi pe Calea Dumbrăvii”, a precizat primarul Sibiului, Astrid Fodor.

20 de arbori au fost extrași manual la Sibiu pentru a elibera amplasamentul în vederea execuției lucrărilor la rețele. Dacă în procesul de relocare arborii vor fi afectați la nivelul tulpinii, echipele sunt pregătite să intervină cu un mastic cicatrizant care să prevină infectarea arborilor cu dăunători. Alți 60 de vor fi extrași cu ajutorul utilajului capabil să extragă copaci de mari dimensiuni, în siguranță. 

Comenteaza