Il Milanese din Floreşti pentru bruschettele clasice cu roşii făcute la cuptor cu lemne şi pentru ciorba de funghi porcini, saltimbocca şi scalopina di limone. Foarte, foarte bună şi pizza de la Grandissima din Iulius Mall. Baracca de pe Napoca e un concept care a prins şi care e de mulţi ani deja în Occident, muşchiul Julien fiind excelent, alături de supele-crème şi un tiramisu excepţional, alături de mai toate dulciurile de acolo. Bun şi pieptul de pui sau pulpele de pui cu sos de chilli. Napoca 15 e unul din preferatele mele, de cel puţin 15 ani, în primul rând pentru locaţie, ambient şi nu în ultimul rând pentru mâncare, încercaţi supa-cremă de busuioc, pangasius în ulei de măsline sau limbă de vită cu măsline.
începând de primăvara până toamna târziu, terasa interioară te trimite în atmosfera oraşelor din nordul Italiei. Crama Haiducilor e un local autentic românesc, la care merită să gustaţi o mulţime de preparate, dar nu trebuie să uitaţi de ciorba de fasole cu ciolan în pâine, chifteluţele cu sos de bulion şi dafin şi de autenticul desert românesc “mălai”. La “româneşti” se mai poate adăuga Roata de pe Emil Isac pentru ciorba de “şălate” cu bulz de mămăligă şi pentru aperitivul de pâine prăjită cu untură şi ceapă roşie. Hanul Dacilor de pe Brâncuşi pentru ciorba de fasole boabe în pâine de casă. Tamas Bistro din Săvădisla e de departe cel mai bun local unguresc, chiar dacă e la 18 km de Cluj.
E poate unul dintre puţinele locuri care şi-a păstrat calitatea şi oferta nealterată de atâta timp. Aici friptura de cerb sau de mistreţ pe pat de mere şi dulceaţă de afine şi merişoare, alături de celebrul aperitiv cu salată de ceapă murată şi hrean proaspăt, împreună cu clătitele cu dulceaţă de afine, sunt absolut geniale. Lugano e un restaurant foarte bun, şi acum în noua locaţie din Grigorescu arata chiar foarte bine. Aici il minuzato di vitello cu plăcintă de cartofi, salata capresse şi parfait-ul de vanilie cu nuci sunt minunate. El Torro Steakhouse e o surpriză plăcută a unui steakhouse cu vită argentiniană la Cluj, în Piaţa Cipariu, Vienna de pe Piteşti are o atmosferă de restaurant tirolez şi te trimite automat în zona restaurantului Blaueganz sau a restaurantului Tyleulenspiegel de pe strada comercială din Salzburg, din clădirea vechiului turn al Primăriei.
Aici raţa pe varză roşie, tomaten zupen şi claresuppe sau rindsuppe sunt extraordinare alături de un strudel cu mere delicios în sos de vanilie. Maestro din cadrul Maestro Business Center rămâne, în continuare, un loc unde ciorba de perişoare, vinetele proaspete şi preparatele pe bază de carne de vită sunt foarte bune. Sinaia e un restaurant cu un view deosebit, cu o servire foarte bună şi cu o dorada gătită cum trebuie, la care se poate adăuga un muşchi de vită cu rozmarin şi un aperitiv pe bază de ciuperci foarte bun. Pentru chinezesc, Shanghai e un fel de bucătărie tradiţional românească trasă la tigaie, cu mult orez. Lipseşte un libanez bun şi chiar un turcesc din care, chiar dacă se găteşte pe cărbuni şi pe plită, să nu ieşi mirosind ca un falafel sau sishkebab cum e la turcescul de pe Iuliu Maniu.
Păcat că s-a închis Occa Bianca din Iulius şi păcat că bucătăria clasică românească de la Fair Play e afurisită de o servire ce-ţi aminteşte de restaurantele tipic comuniste şi de o sfârâială ce te obligă să-ţi ţii cel puţin 3 zile hainele pe terasă după o masă de 45 de minute. Cred sincer că cei de la Fair Play nu au înţeles încă potenţialul fantastic pe care-l are gustul mâncării din restaurantul lor, mâncarea aici e chiar savuroasă, în creşterea unui eventual business extrem de interesant. Cina lui Tase e interesantă, mai ales dacă Tase e în vervă şi dispus la vorbă, Intim, actual Matei Corvin, e doar un restaurant unde sunt porţii mari şi în rest nu mai e mai nimic. Conceptul Marty e unul care atrage tinerii şi pe cei care vor mâncare gătită într-un regim rapid. Aici am mâncat cartofi copţi buni şi un sishkebab gustos, cu castraveţi muraţi, alături de o ciorbă de pui a la grec foarte bună.
La Irish Pub, chiar dacă locaţia e ciudată, prietenul Crivăţ, un mare şi rafinat gurmand, spune că Adi Hădean găteşte miraculos. Vă voi spune dacă a avut sau nu dreptate după ce voi ajunge. încă nu am reuşit. După mai multe romuri Angostura sau două-trei sucuri de hamei, fiecare după preferinţe, la Janis Stuff-ul lui Adi Muntean şi Florin poţi să-ţi potoleşti foamea în noapte cu două felii zdravene de pâine cu untură şi cu ceapă.
Asta, bineînţeles, dacă eşti dispus să nu mai porţi conversaţii cu distinsele domniţe în noaptea respectivă. Mai este cel puţin o locaţie interesantă pe Eroilor, vis-a-vis de redacţia ZIUA de CLUJ, Bistro Tramvay. Aici să încercaţi ciorba de linte, humusul, kebabul african şi obligatoriu creme brulee sau soufle de ciocolată, care e aproape la fel de bun ca la cel mai bun restaurant din Antalya, Arma din portul vechi.
P.S. Cu siguranţă mai există o mulţime de restaurante pe care vă invit să le recomandaţi dacă aţi mâncat bine acolo sau v-a plăcut atmosfera.