CNAIR va cheltui 1 miliard de euro în acest an. Autostrăzile Transilvania și Sebeș - Turda, prinse la finanțare

CNAIR va cheltui 1 miliard de euro în acest an. Autostrăzile Transilvania și Sebeș - Turda, prinse la finanțare

Cheltuielile Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se vor ridica anul acesta la 5,4 miliarde de lei, o parte dintre ele mergând pentru edificarea unor tronsoane din Autostrăzile Sebeș - Turda (A10) și Transilvania (A3). 

CNAIR a prevăzut cheltuieli cu investiţiile de 5 miliarde de lei, în creştere cu 67% faţă de bugetul de 3 miliarde din 2020. Ministerul Transporturilor a publicat proiectul hotărârii de guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al CNAIR care arată că, din cele 5,4 miliarde pentru investiţii, 4,8 miliarde lei sunt de la buget.

Veniturile reprezintă 4,9 miliarde lei, compania estimează un profit net de 412.000 de lei. Pentru anul acesta este prevăzută în buget şi operaţionalizarea Companiei Naţionale de Investiţii (CNIR), care va încasa 15% din veniturile realizate din rovinietă, potrivit Economedia

„Veniturile proprii ale CNIR se constituie în procent de 15% din veniturile realizate din tariful de utilizare a reţelei drumuri naţionale din România înregistrate de CNIR lunar, în conformitate cu datele rezultate din conturile din grupa 70, cifra de afaceri netă.

Cheltuielile totale sunt estimate pentru 2021, la 4,9 miliarde de lei, cu o creștere cu 34% faţă de preliminatul anului 2020. Volumul şi structura cheltuielilor totale cuprinse în propunerea de buget pentru anul 2021 au fost dimensionate în funcţie de nivelul veniturilor programate a fi realizate”, arată proiectul de buget al CNAIR.

Salariul mediu în compania de stat: 1.500 de euro pe lună

Aceasta estimează că va ajunge la 7.557 de salariaţi de la 7.068 în prezent, câştigul mediu lunar fiind de 7.500 de lei. Ministrul transporturilor Cătălin Drulă, anunţa o execuţie bugetară record pe fonduri europene. „Până pe 28 aprilie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a reușit să absoarbă 1,3 miliarde de lei prin proiecte finanțate din fonduri europene. Față de aceeași perioadă a anului trecut, este o creștere de 14%. 

Acești bani se văd concret în proiectarea și execuția drumurilor expres și a autostrăzilor (A0, Autostrada Sibiu – Pitești, drumul expres Craiova – Pitești, A7, A8, Autostrada Transilvania, Podul de la Brăila) și în modernizarea liniilor de cale ferată – spre exemplu, Brașov – Sighișoara – Simeria – Arad sau București – Giurgiu”.

CNAIR are şapte regionale, administrează o reţea de 17.000 km de drumuri naţionale şi 906 km de autostradă. La finalul anului ar putea fi deschişi 90 km de autostradă, drum expres şi drum rapid cu profil 2 x 2 (lotul 2 de pe A10 Sebeş – Turda, tronsonul Târgu-Mureş – Ungheni de pe A3 – Transilvania, lotul 2 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, 11 km din Centura Satu Mare şi drumul de legătură DN 5 – Podul Prieteniei)

Comenteaza