Conexiunea Autostrăzii Transilvania cu Ungaria este aproape gata

Conexiunea Autostrăzii Transilvania cu Ungaria este aproape gata

Secţiunea Biharia-Borş a Autostrăzii Transilvania (A3), cu o lungime de 5,35 km, este aproape finalizată, potrivit Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor.

Secțiunea 3C3 Biharia-Borș a A3 este finalizată în proporție de 84%, se arată în raportul prezentat prefectului bihorean Dumitru Țiplea de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj. Secțiunea va face legătura cu Autostrada M4 din Ungaria și mai departe cu întreaga rețea de drumuri de mare viteză din Europa Centrală și de Vest.

Valoarea contractului pentru secțiunea 3C3 este de 134 de milioane de lei (fără taxa pe valoarea adăugată) și lucrările sunt executate de asocierea Trameco - Vahostav SK - Drumuri Bihor - Drum Asfalt - East Water Drillings. A3, numită și Autostrada Transilvania pe porțiunea Brașov-Borș, face legătura dintre București și ieșirea spre Ungaria. Proiectul construirii A3 a fost inițiat în urma emiterii ordonanței de urgență nr. 120/2003.

Proiectul Autostrăzii Transilvania, parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract - estimat inițial la 1,5 miliarde de euro, ulterior ridicat la 2,2 miliarde, iar apoi la 7 miliarde - încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012.

Acesta a suferit multe modificări, fiind reziliat în 2013. Pentru 12,5% din autostradă statul a plătit Bechtel 1,2 miliarde de euro. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte independente, București – Brașov și Brașov – Cluj – Borș, lungimea sa totală fiind de 584 km.

Comenteaza