Construcţiile din Cluj valorează 3 miliarde de euro. Peste 2.000 de proiecte, în execuţie

Construcţiile din Cluj valorează 3 miliarde de euro. Peste 2.000 de proiecte, în execuţie

Valoarea totală a pieţei construcţiilor din Cluj este estimată la aproximativ 3 miliarde de euro, piaţa menţinându-se pe un trend ascendent, dat fiind că peste 2.000 de proiecte se află în diverse etape de execuţie, arată o analiză realizată de compania de proiectare topografică Graphein, în colaborare cu IBC Focus.

”Mai mult de jumătate dintre proiectele de construcţie din Cluj sunt reprezentate de sectorul rezidenţial”, arată o analiză realizată de compania de proiectare topografică Graphein, în colaborare cu IBC Focus.

Valoarea totală a pieţei construcţiilor din Cluj este estimată la aproximativ 3 miliarde de euro. „Vedem o mare deschidere din partea arhitecţilor şi a constructorilor din Cluj pentru a folosi noile tehnologii, pentru a reduce timpii de proiectare şi pentru o mai bună execuţie”, declară Eugen Ursu, managing partner şi co-fondator al Graphein.

În ciuda contextului dificil generat de criza de coronavirus, piaţa construcţiilor din Cluj se menţine pe un trend ascendent, peste 2.000 de proiecte aflându-se în diverse etape de execuţie. Potrivit analizei, vedeta acestui sector rămân ansamblurile rezidenţiale. ”Analiza noastră, confirmată de semnalele din piaţă, indică faptul că mai bine de jumătate din piaţă este acoperită de proiectele rezidenţiale. În ciuda contracţiei economiei, acest sector nu şi-a oprit turaţia, o explicaţie fiind faptul că vorbim de un portofoliu locativ încă deficitar, mai ales la nivelul locuinţelor noi. Asta face ca cererea să se menţină la un nivel suficient de înalt pentru a alimenta noi proiecte imobiliare la nivelul Clujului”, declară Eugen Ursu.

Datele din analiza Graphein şi IBC Focus au fost colectate în ultimele 12 luni şi cuprinde proiectele în toate stadiile de execuţie: finalizat, construire, amenajare, proiectare, autorizare, demolare, înainte de execuţie, intenţie. Cifrele arată că, din totalul de 2.042 de proiecte, 1.158 erau reprezentate de apartamente, vile sau alte tipuri de construcţii rezidenţiale. Sumele investite în proiectele imobiliare private se ridică la aproximativ 777,5 milioane de euro. 

Pe locul doi se situează proiectele de birouri şi cele comerciale. În perioada analizată, au fost identificate 279 de proiecte în această arie, valoare cumulată a investiţiilor în aceste obiective fiind de 830 milioane de euro. În aceeaşi perioadă în Cluj erau în proiect 153 de hoteluri şi obiective de relaxare, 145 de construcţii sociale şi comunitare, precum şi 126 de proiecte în zona industrială.

Radiografia pieţei arată că sectorul este unul matur, în care majoritatea proiectelor (aproximativ 1.433) se află în fază avansată de execuţie (construcţie, amenajare sau finalizate). Alte 609 de proiecte se află în fază incipientă (autorizare, proiectare, înainte de execuţie sau chiar intenţie).

Din punct de vedere a dimensiunii proiectelor, cele mai multe au o valoare mică (sub 200.000 de euro, fiind vorba cel mai probabil de locuinţe construite în regie proprie), în timp ce 457 de investiţii depăşesc valoarea de un milion de euro, fiind încadrate la proiecte mari. Peste 570 de proiecte sunt încadrate la categoria medii (între 200.000 şi un milion de euro). ”Cifrele arată încă o dată că sectorul construcţiilor din Cluj este consolidat şi bine structurat şi că mai este mult de investit atât în infrastructura locativă, cât şi în cea publică, a statului, unde semnalele sunt de asemenea foarte bune. În plus, am sesizat o mare deschidere a arhitecţilor din Cluj de a folosi noile tehnologii de scanare 3D şi de a implementa proiecte în BIM (Building Information Modelling). Este şi motivul pentru care am luat decizia de a deschide un birou la Cluj. Acest nou mod de lucru pe care noi îl propunem permite reducerea timpului de proiectare şi execuţie, diminuarea erorilor şi a pierderilor de materiale pe şantier”, a adăugat reprezentantul Graphein.

 

Comenteaza