Copiii care merg cu părinții vaccinați într-o ţară cu risc COVID intră în carantină la întoarcerea în țară

Copiii care merg cu părinții vaccinați într-o ţară cu risc COVID intră în carantină la întoarcerea în țară

Copiii care vor merge împreună cu părinţii vaccinaţi într-o ţară cu incidenţa ridicată de COVID-19 vor trebui să intre în carantină, la întoarcerea în România, au anunţat reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Florentina Furtunescu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică a afirmat, marţi, în conferinţa de presă de prezentare a situaţiei vaccinărilor împotriva COVID-19, răspunzând unei întrebări, că, în cazul în care părinţii vaccinaţi pleacă cu copiii într-o ţară cu incidenţă ridicată, copiii reprezintă un vector de transmisie şi în acest caz trebuie să rămână în carantină la revenirea în România, scrie News.ro

"Această întrebare are un răspuns care variază în funcţie de situaţia epidemiologică din ţările unde călătoresc familiile cu copii. În orice caz, dacă, să spunem, o familie care călătoreşte cu un copil într-o ţară cu incidenţă ridicată a COVID-19 la întoarcerea în România copilul prezintă riscul de a răspândi boala, el este un vector, de aceea el trebuie ţinut în carantină timp de 10 zile şi unul dintre părinţi trebuie să stea cu copilul. Acestea sunt, să spunem, implicaţiile de natură populaţională ale călătoriei”, a explicat reprezentantul INSP.
 
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, că persoanele care intră intră în România după 10 zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin sunt exceptate de la măsura carantinării. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul persoanelor care intră în contact cu un caz confirmat, dacă contactul a avut loc la mai mult de zece zile de la primirea dozei de rapel.

Comenteaza