Coronavirus / Primul test online din România care îţi arată ce risc de contaminare ai

Coronavirus / Primul test online din România care îţi arată ce risc de contaminare ai

Testul, la realizarea căruia au participat și specialiști clujeni, poate indica nivelul de risc de contaminare cu coronavirus al persoanei în funcție de activităţile zilnice ale acesteia.

Testul se numeşte YOUR COVID-19 RISK şi poate fi accesat la https://your-covid-19-risk.com sau scanând un QR Code. Testul va fi disponibil în 29 de limbi, în prezent fiind disponibil în 6 limbi printre care şi Română. Acesta a fost deocamdată lansat în doar 6 state: Belgia, Germania, Franţa, Olanda, România şi Turcia.

Cei care apelează la acest test pot calcula scorul şi afla ce comportamente îi cresc riscul în perioada stării de alertă. Testul evaluează riscul de a fi expus, riscul de a fi contaminat, riscul propriu în comparaţie cu riscul celor dragi şi profilul comportamental în perioada stării de alertă.

„Comportamentele cheie sunt aceleaşi pe care le ştim cu toţii: spălatul mâinilor, izolarea socială pe cât posibil, distanţarea socială în spaţii publice, măsuri de prevenire la îndemâna oricui,” a declarat Diana Taut, lector universitar doctor în cadrul departamentului de Psihologie al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de la universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, potrivit Mediafax.

Oamenii au aflat că spălarea mâinilor este esenţială pentru a opri transferul picăturilor de pe suprafeţe către nas, gură şi ochi. Frecvenţa spălării mâinilor este importantă: un studiu arată că spălarea mâinilor de cinci ori pe zi, reduce cu până la 45% cazurile de infecţii respiratorii. Cu cât ne spălăm mâinile corect şi des, riscurile de îmbolnăvire scad. Sperăm că în aceste două luni de informare şi învăţare, procentul celor care se spală corect pe mâini depăşeşte cu puţin 5%.

„Deşi întrebările despre risc nu se referă şi la purtarea măştii faciale în spaţii închise (vom introduce acest lucru în varianta 2), utilizatorii vor primi, în feedbackul personalizat pe baza răspunsurilor lor, şi memento-uri legate de masca facială”, a mai declarat Diana Taut, care a participat la realizarea testului. 

Autorii testului au identificat şi un set de condiţii ce trebuie îndeplinite pentru a putea fi redeschise în siguranţă toate activităţile economice: numărul cazurilor trebuie să înregistreze scăderi timp de 2 săptămâni, spitalele ar trebui să aibă capacitatea de a trata toţi pacienţii cu coronavirus şi ar trebui să fie testate toate persoanele simptomatice. 

Comenteaza