COVID, boala parșivă care te face să crezi până în ultimul moment că ești bine

COVID, boala parșivă care te face să crezi până în ultimul moment că ești bine
| Foto: bbci.co.uk/news

Dr. Beatrice Mahler, managerul de la Institutul „Marius Nasta”, explică de ce bolnavii de COVID nu îşi dau seama că ceva este în neregulă cu ei decât atunci când ar putea fi prea târziu? 

Medicii spun că boala este atât de înşelătoare, încât bolnavul nu simte starea de rău atunci când îi scade saturaţia şi de aceea, ajunge prea târziu la spital. În spitale, medicii aleargă cu tuburile de oxigen în brațe, unii pacienți fac cu rândul la aceeași mască, iar alții au ajuns să se îmbrâncească pentru o gură de aer. Cei care mai pot vorbi, se căiesc acum că nu s-au imunizat și îi îndeamnă pe toți să se vaccineze. „Pacienții care ajung în terapie intensivă au, de regulă, afectare pulmonară de peste 90 la sută”, explică Beatrice Mahler, manager la Institutul „Marius Nasta” din București. 

Unii pacienţi COVID stau acasă şi câte două săptămâni cu simptome de insuficiență respiratorie acută. Oamenii ajung târziu la spital, pentru că boala îi lasă să creadă că sunt bine şi se tratează singuri acasă. În realitate, virusul le distruge pe rând toate organele, în special plămânii. Simptomele care îi fac să ceară ajutor medical apar când deja organismul este afectat serios.

"În infecția SARS-CoV-2, față de orice altă infecție, pe lângă afectarea respiratorie pe care o vedem, afectarea vasculară complică lucrurile și aduce o incapacitate a persoanei bolnave să-și creeze starea de alarmă care să impună venirea în camera de gardă. Trimiterea semnalului de scădere a oxigenului în sânge pornește de la un receptor care se găsește la nivelul vaselor mari din regiunea gâtului. Acest receptor, dacă este alterat, el nu va transmite mesajul creierului: atenție, concentrația de oxigen a scăzut, ești în pericol! Și atunci, creierul neavând această informație, creează starea de liniște persoanei respective.

În organism, lucrurile se derulează într-un mod dramatic, pentru că fiecare celulă a organismului nostru este obișnuită să funcționeze - metabolismul - în prezența oxigenului. În lipsa oxigenului, organismul reușește să se adapteze până la un anumit moment, dar celula care funcționează fără oxigen dezvoltă acid în interior. În momentul în care orice celulă functionează fără oxigen, se acumulează acid în celulă, acid care poate fi scos de o concentrație crescută de oxigen, dar dacă se intervine cu oxigen în timp util.

La un moment dat - și se întâmplă în cazul pacienților noștri care ajung târziu, acel acid care se acumulează în celulă, pentru că organismul funcționează zile întregi fără oxigen, pentru că ei refuză să vină la spital, blochează pur și simplu funcționarea creierului, a inimii, a organelor vitale, iar pacienții când ajung, chiar dacă primesc oxigen, este mult prea târziu ca noi să le putem salva viața”, explică dr. Beatrice Mahler, managerul de la Institutul „Marius Nasta”, citat de digi24.ro

Comenteaza