Creștere continuă a transportului aerian de mărfuri în România. Pe ce loc este Aeroportul din Cluj

Creștere continuă a transportului aerian de mărfuri în România. Pe ce loc este Aeroportul din Cluj

Transportul aeroportuar de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut anul trecut cu 22,7%, comparativ cu 2021, de la 41.178 tone la 50.534 tone, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai mari ponderi în ceea ce priveşte transportul de mărfuri s-au înregistrat pe aeroporturile Henri Coandă-Bucureşti cu 14.900 tone mărfuri încărcate şi 20.900 tone descărcate, Traian Vuia Timişoara, cu 2.900 tone mărfuri încărcate şi 4.900 tone descărcate, şi Avram Iancu Cluj-Napoca, cu 3.100 tone mărfuri încărcate şi 3.900 tone descărcate.

În ceea ce priveşte transportul intern, cele mai însemnate ponderi au fost înregistrate pentru aeroporturile Henri Coandă - Bucureşti, cu 17,5% în total tone mărfuri încărcate, Avram Iancu-Cluj-Napoca, cu 51,7% şi Traian Vuia Timişoara, cu 30,8%.

În luna septembrie a anului 2022, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a solicitat sprijin de la Consiliul Județean în vederea realizării unui centru cargo, iar consilierii județeni au votat în favoarea proiectului.

„Este vorba de un proiect prin care Consiliul Județean permite și acordă toate drepturile legale Aeroportului Cluj pentru a derula procedura de concesionare a lucrărilor aferente realizării centrului cargo. Proprietatea terenului este a județului, însă, noi putem delega atributul de a derula o procedură de licitație. Practic, va fi un terminal cargo. Aeroportul va decide pașii următori. Este un început în ceea ce înseamnă un nou terminal la Cluj. Sper să se realizeze cât mai repede. Va fi important pentru județ și regiune”, spunea atunci Alin Tișe, șeful CJ Cluj.

Comenteaza