Cina cea de Taină, în actualitate: episcopul Florentin a spălat picioarele a 12 preoţi GALERIE FOTO / VIDEO

Cina cea de Taină, în actualitate: episcopul Florentin a spălat picioarele a 12 preoţi GALERIE FOTO / VIDEO
Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a spălat astăzi picioarele a 12 preoţi, după cum Iisus a făcut cu ucenicii săi, în cadrul slujbei oficiată la catedrala Schimbarea la Faţă în Joia Mare.

În timp ce un diacon a citit pasajul din Evanghelie în care, la Cina cea de Taină, Iisus s-a încins cu un ştergar şi a spălat picioarele celor 12 apostoli, episcopul greco-catolic s-a încins cu un prosop şi, turnând apă dintr-un ulcior, a spălat pe rând picioarele celor 12 preoţi, sărutându-le.

La final, a fost redat chiar şi momentul când Petru refuză iniţial spălarea picioarelor, însă Iisus îi explică semnificaţia gestului, după care apostolul o acceptă cu înflăcărare, dialogul fiind purtat acum de episcop şi de unul din preoţi.

Episcopul Florentin a precizat la finalul slujbei că gestul spălării picioarelor este unul de semerenie dar și de caritate, pe care sunt chemaţi creştinii să o manifeste unii faţă de alţii.

Întâistătătorul Eparhiei greco-catolice a mai subliniat că Joia Mare actualizează patru evenimente foarte importante: spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus, Cina cea de Taină, când au fost instituite Taina Euharistiei şi cea a preoţiei, rugăciunea Mântuitorului din Grădina Ghetsimani şi trădarea lui Iuda.

Ritualul spălării picioarelor este efectuat în fiecare an, în cadrul slujbelor din Joia Mare, în Catedrala greco-catolică Schimbarea la Faţă din centrul Clujului, dar şi în unele mănăstiri şi biserici ortodoxe.

Comenteaza