Manifestări cultural-artistice în toate locaşurile BOR, miercuri, de Ziua Culturii Naţionale

Manifestări cultural-artistice în toate locaşurile BOR, miercuri, de Ziua Culturii Naţionale
Eparhiile Bisericii Ortodoxe Române (BOR) din ţară şi străinătate vor organiza manifestări cultural-artistice şi acţiuni social-culturale, miercuri, 15 ianuarie, ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, şi Ziua Culturii Naţionale, informează Patriarhia Română.

Astfel, centrele eparhiale, protopopiatele, parohiile, mănăstirile şi şcolile de teologie împreună cu autorităţile publice locale şi cu instituţii de învăţământ şi cultură vor colabora pentru organizarea unor evenimente, precum conferinţe omagiale, spectacole de poezie şi muzică etc.

Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor vor organiza, miercuri, de la ora 11.00, o slujbă de pomenire şi un moment comemorativ la mormântul lui Mihai Eminescu din Cimitirul Bellu. Slujba va fi oficiată de Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, iar la eveniment va participa un sobor compus din patru preoţi, doi diaconi de la Catedrala patriarhală şi un cor format din 20 de elevi de la Seminarul Teologic din Bucureşti.

La Botoşani, manifestările pentru omagierea lui Mihai Eminescu au început marţi în parohia Vorona, locul unde s-a născut Raluca Iuraşcu, mama poetului.

Şi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti organizează, miercuri, două evenimente culturale la Catedrala Sf. Iosif:

Astfel, de la ora 16.00, va avea loc, pentru prima oară în istoria locaşului de cult, vizitarea cu ghid a Catedralei Sfântul Iosif, iar de ora 19.30, un concert susţinut de maestrul Marcel Costea, organist şi capelmaistru la Catedrala Sf. Iosif, şi soliştii ansamblului Musica Sacra al locaşului de cult, după lucrări de Déodat de Séverac, Şerban Nichifor, Mihail Jora, Andrei Tănăsescu, Marcel Octav Costea, Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Mendelssohn Bartholdy.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege, iniţiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale.

 

Comenteaza