Doi artişti, două materiale, o expoziţie ce transmite noi limbaje culturale şi artistice

Doi artişti, două materiale, o expoziţie ce transmite noi limbaje culturale şi artistice
O nouă şi dinamică galerie, raportată la arta contemporană şi emergentă în Cluj-Napoca, deschide publicului internațional expoziția Francesco Arecco / Marco La Rosa, Gravity of Variations.

Doi artişti, Francesco Arecco şi Marco La Rosa. Două materiale. S-a ales un oraş din estul Europei pentru a crea un țesut cultural, artistic, ce ştie să aducă şi să transmită noi limbaje culturale şi artistice. Un proiect ce reuşeşte să interpreteze şi să dea dimensiune frământărilor, dorinței de exprimare. Sunetul înconjoară oraşul, Francesco Arecco utilizând lemnul, în armonie şi rezonanță, iar Marco La Rosa axându-se pe duritatea materialelor, ce întâlneşte forma morbidă în modelare, în solidul din care este construit oraşul vizibil.

Astfel de instanțe poetice se traduc în două cercetări artistice. Francesco Arecco alege lemnul, în esențele sale mai prețioase, pentru a verifica tensiunea între materie şi spirit, intern şi extern, conținut şi recipient, evindențiind relația dintre afirmarea şi negarea imaginii prin opere realizate de dimensiuni mai mari sau mai micijucându-se cu repetiția şi cu modularitatea formelor şi materiei.

Marco La Rosa îşi dezvoltă propria investigație poetică prin intermediul cimentului care vine lipit şi sculptat, îmbogățit cu pigmenți, devenind când memoria operei, când expresia scurgerii timpului, când modulul de măsurarea şi scanarea ritmului zilelor, când expresia perfecțiunii neajunse pe care artistul fiecărui timp o caută, plecând de la regula de aur.

Proiectul expozițional, dedicat celor doi artişti italieni are la bază o profundă şi concentrată cercetare artistică, sensibilă la instanțele neo-conceptuale şi neo-minimaliste, intenționând să reflecteze asupra conceptului de gravitație, înțeles ca şi forță/destin care leagă opera de artă de pământ, de lucrurile ce fac parte din această lume pe care cei doi artişti le dezvoltă de zi cu zi în gândirea lor, în declinarea gravității morale, însoțită şi de responsabilitate: aspecte fundamentale pentru orice artist care intenționează ca lucrările proprii să fie o operațiune etică şi estetică.

Termenul de variație, este în acord cu acea modulare şi experimentare în jurul unei ipoteze de bază, întărind astfel conceptul proiectului expozitiv şi subliniind sensul cercetării celor doi artişti: în fiecare operă intervine relația strânsă între puritate şi imperfecțiune. Între cercetarea de exactitate şi marginea erorii, într-un dualism continuu şi fertil pe care artistul îl înfruntă, sfidând puritatea şi impuritatea materiei prin metafora eului, a omului. O luptă spirituală şi interioară, înainte de cea materială şi fizică, şi care s-ar traduce divers în operele lui Francesco Arecco şi Marco La Rosa.

Un proiect italian ce vrea să prezinte ceva diferit, ajungând în Cluj Napoca, la Galeria IAGA (International Art Gallery Angels) găsindu-şi aici locul. Nu este privit un punct de aşezare, mai mult un punct de plecare. O casă ce gazduieşte lemnul şi cimentul. Performanța utilizării oraşului în componentele materiale de bază, lemnul se regăseşte în misticul ce îl înconjoară iar cimentul l-a găsit, l-a redescoperit. Expansiunea după revoluție, stratificarea, dorința occidentală şi între timp clădiri care se ridică obscene pentru a defini suburbii ce umple golul câmpiilor şi pădurilor şi sunetele frenetice le vor pătrunde şi le vor răspunde.

În expoziție vor fi expuse diferite lucrări inedite aparținând celor doi artişti şi care au acceptat invitația de a-şi prezenta propria cercetare, nu doar în spațiul modern al Galeriei, unde operele lor se vor confrunta într-un joc de referințe continue, dar şi în spații încărcate de istorie cum ar fi Galeria Casa Matei Corvin, la doar câțiva paşi de la Galeria IAGA.

Expoziția este acompaniată de un catalog cu texte de Ilaria Bignotti, Walter Bonomi şi dl. Preşsedinte şi pictor Ioan Sbârciu dedicat proiectului expozitiv şi conținând imagini ambientate de instalațiile site-specific realizate de cei doi artişti.

Vernisajul are loc sâmbătă,13 septembrie 2014 de la ora 16:00 la Casa Matei Corvin şi de la ora 18:00 la IAGA International Art Gallery Angels.

 

Comenteaza