Instalație videomapping la festivalul Clujotronic
- Scris de Ziua de Cluj
- 14 Sep 2014, 02:36
- Cultură
- Ascultă știrea

Vernisajul instalației “O cabană din centru” va avea loc pe 23 septembrie, de la 19:00, la Casa Tranzit, expoziția se va derula în 24-25 septembrie, iar un performance cu Electro Mix este programat tot pe 25 septembrie, de la 20:00. Proiectul este inițiat de Ramona Poenaru (artist multimedia, performer, regizor de film) și de Gael Chaillat (actor, dramaturg) care au fondat la Strasbourg (Franța) compania Des Châteaux En L'air, din dorința de a pune în scenă piese hibride, purtate de o gândire alternativă ancorată în prezentul social și politic. Numele face referință la un pasaj din Thoreau în care el relatează experiența unei vieți simple petrecute timp de doi ani într-o cabană construită de el însuși, în pădure, pe malul lacului.
În 2013, la Mulhouse, cei doi au creat “Ma cabane”, spectacol-instalație multimedia montat cu adolescenți care au participat la ateliere de filozofie practică în care experimentau posibilitățile tehnologice de a exprima o gândire în sunet, imagine și formă. Printre pistele escaladate: experiența reducerii la mimim a nevoilor, trăită de Thoreau, măsurile antropometrice ale locuinței sale, raportarea la spațiu/mediu, meditațiile asupra societății contemporane. Rezultatul era o construcție din cutii, activată de o proiecție videomapping - lumina e tăiată cu cuțitul, având ca bandă-sunet o muzică de cuvinte.
În iunie 2014, artiștii au venit la Fabrica de Pensule din Cluj și timp de cinci săptămâni au întâlnit multă lume, au observat, au notat, au fotografiat, au construit și au dărâmat arhitecturi mentale. Cele trei zile de performance au reunit poeți, muzicieni, dansatori, istorici, activiști, cercetători, arhitecți, liber-cugetători. Construcția propusă e una din 400 cutii de carton, reproducând cabana înclinată până la ultima limită înainte de prăbușire: sprijinită într-un singur punct, ea dă acces înăuntru direct - pântec de balenă și peșteră fractală.
Pe un perete, o schemă ”desenată” cu scotch și post-it-uri s-a trasat o hartă a conexiunilor, o geografie subiectivă a Clujului. Printre colaboratori la acest proiect complex s-au numărat Ștefan Baghiu, Alin Barbir, Cristian Boboescu, Kata Bodoki-Halmen, Alexandru Bogus, Patric Brad, François Breda, Maria Brudașcă, George Chiriac, Tiberiu Ciolacu, Valer Cosma, Danaga, Andrei Doboș, Iulia Hurducaș, Eliza Jurca, Csilla Konczei, Ștefan Manasia, Iuliu Rațiu, Istvan Szakats, Șerban Țigănaș, Emilia Zăgrian, Cristina Burduja, Electroclown.