Expoziţia de pictură poloneză „Wrocław Now. Toate feţele haosului”, la Casa Matei

Expoziţia de pictură poloneză „Wrocław Now. Toate feţele haosului”, la Casa Matei
40 de artişti plastici, pictori și cadre didactice din Polonia vor expune, în perioada 3-23 martie , la Galeria Casa Matei din Cluj-Napoca.

Conceptul manifestării aparţine artiştilor curatori din Polonia Joanna Pałys, Janusz Merkel şi Krzysztof Walaszek. Evenimentul se desfăşoară sub egida Wrocław 2016, Capitală Culturală Europeană şi marchează o nouă colaborare între Universitatea de Artă şi Designe Cluj-Napoca şi Academia de Artă din Wrocław. În 2015, iubitorii de artă au putut vizita expoziţia „Eroare de sistem", rezultat al derulării proiectului Hallo Wrocław unde au fost prezentate lucrările a 30 de artişti, cadre didactice şi studenţi deopotrivă, de la cele două instituţii de învăţământ superior.

Actuala expoziţie, „Wrocław Now. Toate feţele haosului", se concentrează pe ideea de haos care încorporează atât conceptele intelectuale, cât şi temerile şi obsesiile de necontrolat; lumi reale şi de vis; armonii picturale şi disonanţe interesante; manifeste artistice concrete şi ambiguităţi poetice; minimalism şi Baroc în exces, pictură şi nonpictură care este totuşi pictură.

Pe simezele galeriei Casa Matei se vor regăsi lucrările a peste 40 de artişti din Polonia, reprezentanţi ai catedrei de pictură din cadrul Academiei de Artă din Wrocław. Fiecare artist este o entitate aparte aducându-şi contribuţia la conturarea identităţii şi forţei spaţiului artistic din perimetrul oraşului Wrocław.

Titlul expoziţiei subliniază ideea prezentului şi a activităţii actuale a pictorilor prezenţi în expoziţie care, chiar dacă aparţin unor generaţii diferite, sunt produsul academiei din Wrocław, dezvoltându-se în direcţii diferite de la abstractul geometric la structuralism şi expresionism, de la figurativ la pictura cu tentă critică sau la o creaţie care scapă oricărei clasificări.

Expoziţia „Wrocław Now. Toate feţele haosului" se înscrie în seria colaborărilor de tradiţie dintre UAD şi Academia de Artă din Wrocław, urmând expoziţiilor de grafică care au avut loc în 2008 şi 2010.

Comenteaza