A fost decapitată, simbolic, Biserica din Turcia

A fost decapitată, simbolic, Biserica din Turcia
Mons. Luigi Padovese, Episcop de Iskenderun şi Vicar Apostolic pentru Anatolia (foto), a fost asasinat joi, 3 iunie a.c. Şoferul şi ajutorul prelatului, un musulman care lucra pentru prelat de ceva vreme, este considerat a fi fost cel care l-a atacat pe Episcop cu un cuţit.

Martorii au spus că şoferul a fost “deprimat, violent şi ameninţător” în ultimele zile. Mons. Padovese, de 63 de ani, a fost numit în 2004 Vicar Apostolic pentru Anatolia. Actualmente, deţinea funcţia de preşedinte al Conferinţei Episcopale din Turcia. Prelatul era implicat în activitatea ecumenică şi în dialogul cu islamul, lucrând pentru învigorarea comunităţilor creştine turce. El s-a întâlnit chiar cu o zi înainte cu autorităţile turce pentru a discuta despre problemele care afectează minorităţile creştine. Urma să meargă în Cipru, pentru a-l întâlni pe Papa Benedict al XVI-lea cu ocazia vizitei care a marcat lansarea instrumentului de lucru pentru Sinodul dedicat Bisericilor din Orientul Mijlociu.

 

Nu este prima oară când Biserica Catolică trece prin astfel de violenţe. în 2006, preotul Andrea Santoro a fost asasinat în Trabzon. La Liturghia de la funeraliile acestui preot, Mons. Padovese spunea: “îi iertăm pe cei care au comis acest act. Nu prin distrugerea cuiva de opinii diferite se rezolvă conflictele. Singura cale ce trebuie asumată este cea a dialogului, a recunoaşterii reciproce, a apropierii şi prieteniei. Dar, atâta timp cât programele de televiziune şi articolele din presă produc materiale ce aruncă o lumină negativă asupra creştinilor şi îi prezintă ca duşmani ai islamismului (şi viceversa), cum am putea să ne imaginăm un climat de pace?”.

 

Vorbind tot despre pr. Santoro, a mai spus: “Cel care a dorit să-i şteargă prezenţa fizică nu ştia că mărturia lui a devenit acum şi mai puternică”. Pr. Federico Lombardi, director al biroului de presă al Sfântului Scaun, a declarat: “Ceea ce s-a întâmplat este oribil, dacă ne gândim şi la celelalte exemple sângeroase din Turcia, precum uciderea pr. Santoro acum câţiva ani. [...] Să ne rugăm ca Domnul să-l răsplătească pentru marea slujire adusă Bisericii, iar credincioşii să nu fie descurajaţi [...], ci să urmeze mărturia sa puternică şi să continue să-şi practice credinţa în regiune”.

 

(catholica.ro)

Comenteaza